STORMAKTEN KINA

Le Maire: Europas bilindustri kan stå emot Kina

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire under en presskonferens i Peking i helgen. Bild: Ng Han Guan AP/TT

Ekonomi (TT)

Kinas framfart på elbilsmarknaden oroar europeiska fordonsaktörer.

Men Frankrikes finansminister Bruno Le Maire är inte bekymrad.

– Jag tror att vi med våra nya lagstiftningsbeslut banar väg i Europa för ett mindre naivt tillvägagångssätt, med hänsyn till industrins utsläppsnivåer, säger han till Financial Times.

Le Maire åsyftar det åtgärdspaket som Paris presenterade i ett lagförslagsutkast i maj, som syftar till att stödja industrins gröna omställning.

Den franska regeringen kommer enbart att subventionera nya elfordon baserat på utsläppen från deras producenter. Detta skulle slå hårt mot kinesiska fordonstillverkare, eftersom landets elberoende industri i hög utsträckning drivs av kol.

I helgen var Le Maire på besök i Peking för att träffa kinesiska representanter och diskutera handel och investeringar. Där framhöll han att han inte var oroad över hotet mot Europas biltillverkare från kinesisk elbilsimport.

Europeiska biljättar har uttryck oro för Kinas framsteg på elbilsmarknaden. Landet innehar en särställning i produktionen av batterier och dess biltillverkare har överträffat många västerländska rivaler i kampen om den betydelsefulla kinesiska marknaden.

Joakim Hugert Lundberg/TT