BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Företagare pressad på pengar – flera döms

Männen hotade till sig totalt 460 000 kronor genom att hota båda företagaren och hans familj med döden. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Två män tvingade sig till nära en halv miljon kronor genom att hota att döda en företagare och hans familj. Nu döms de till fängelse, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Det var sommaren 2021 som företagaren fick samtal från männen, 30 respektive 18 år gamla, som påstod att han hade en gammal skuld till dem. Av rädsla valde företagaren att betala.

Trots betalningen fortsatte hoten. Vid ett tillfälle tvingade sig de dömda in i företagarens bil och fick honom att ta ut pengar under knivhot. Dagen efter var det dags igen när 30-åringen hotade att döda företagarens familj om inte denne betalade 350 000 kronor.

När företagaren gick till polisen hade han blivit avtvingad totalt 460 000 kronor.

Nu döms de två huvudmännen för utpressning. För 30-åringen landar domen på två års fängelse medan 18-åringen får fängelse i ett år och två månader.

Dessutom döms 30-åringens hustru för penningtvättsbrott till villkorlig dom och dagsböter. Ytterligare två män döms för samma brott till tre månaders fängelse respektive villkorlig dom.