EU:S FRAMTID

Pizzeriaägare riskerar skattesmäll för biogas

Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Pizzeriaägaren Valerio Amico satsade på billigare biogas. Nu riskerar han en stor skattesmäll efter ny EU-dom, skriver Företagarna.

Biogas marknadsfördes som både miljövänlig och skattebefriad och pizzeriaägaren Valerio Amico satsade. Sen hände det oväntade.

Efter en ny EU-dom tvingas Sverige nu att dra tillbaka det hittills nyttjade skatteundantaget för biogasen i Energiskattedirektivet. Målsägaren är ett tyskt företag, Landwärme, som reagerat på att svenska gashandlare i södra Sverige importerade dansk biogas som producerats med statsstöd och sedan sålde den obeskattad i Sverige.

Domen, som vann laga kraft den 4 mars, slår direkt mot Valerio Amicos pizzeria och andra biogasdrivna verksamheter. Nu kan de få betala avsevärt högre gaspriser än tänkt. Ovanpå det kan avskaffad skattebefrielse komma med retroaktiv återbetalningsskyldighet.

− När vi köpte naturgas 2021 betalade vi ungefär 70 öre för en kubikmeter naturgas. I fjol steg priset först med en krona och från december ytterligare. Nu betalar vi 2,85 kronor, för biogasen vi använder. Det är en fyrdubbling. Det känns inte alls bra och vi måste höja priserna, säger Valerio Amico.

Företagarna: Biogassmäll för pizzerian