CYBERATTACKERNA

Därför ska du aldrig betala hackarna vid en ransomware-attack

Genrebild. Bild: Mostphotos

Varje gång ett företag betalar en lösensumma för att få tillbaka kontrollen över sina data vid en så kallad ransomware-attack finansieras en ny våg av attacker mot företag, visar en undersökning.

Bara 10 procent av offren för ransomware-attacker betalar sina utpressare, visar undersökningen från Trend Micro. Men det ger pengar som kan leda till fler attacker:

Varje betald lösensumma finansierar nio nya ransomware-attacker.

– Ransomware är ett av de största cybersäkerhetshoten för företag och myndigheter idag, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro, i ett pressmeddelande.

Tio procent av offren som betalar lösensumma gör det oftast snabbt, och tvingas generellt betala mer per attack, visar undersökningen som också konkluderar att det ger få fördelar att betala en lösensumma. Istället ökar den totala kostnaden för attacken.

Ransomware-attacker är ett av många djävulskap som cyber-kriminella använder sig av för att attackera företag. Det handlar väldigt förenklat om en kidnappning av data. Hackarna tar kontrollen över informationen på företagets servar och datorer och kräver pengar för att ”släppa gisslan”.

Pressmeddelande: Varje betald lösensumma finansierar nio nya ransomware-attacker