ELKRISEN

Jacke om vindkraftsbeskedet: ”Vi behöver all fossilfri el vi kan få”

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv. Bild: Christine Olsson/TT

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, välkomnar att regeringen ger grönt ljus till Vattenfall att anlägga kablar på havsbotten för den stora vindkraftsparken Kriegers flak utanför Trelleborg.

Projektet med den stora vindkraftsparken ute i havet tre mil söder om Trelleborg inleddes redan 2002.

Under torsdagen meddelade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att regeringen ger grönt ljus för undervattenskablarna.

– Det här är ett mycket viktigt besked, vi behöver all fossilfri el vi kan få för att klara den gröna omställningen, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv i en kommentar till TN.

– Det viktiga nu är att hålla ett raskt tempo i alla de processer som rör fossilfri kraftproduktion. Vi behöver både land- och havsbaserad vindkraft, all vattenkraft vi kan få och ny kärnkraft. För att få detta på plats måste exempelvis de långa ledtiderna för att få tillstånd kortas väsentligt, säger han.

Subventionerna som funnits för ledningar till havsbaserad vindkraft har dock tagits bort av den nya regeringen. Frågan är hur det påverkar utbyggnaden.

– Subventionerna fanns under en kort tid, och de flesta projekt är nog projekterade utan dem. Men det är negativt när förutsättningarna ändras, det är inte bra för investeringar, säger Jan-Olof Jacke.