DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Klart: Här är årets värsta slöseri – miljonsmäll för skattebetalarna

Satsningen på två vindkraftverk i Gävleborg blev en dyr affär för skattebetalarna. OBS! Genrebild. Bild: Mostphotos

Tio kandidater slogs om segern och till slut gick utmärkelsen Årets värsta slöseri 2022 till Region Gävleborgs satsning på två vindkraftverk.

Satsningen var tänkt att ge regionen en årlig vinst på tre miljoner kronor men nu konstateras att skattebetalarna fick betala dyrt. De två vindkraftverken i Gävleborg har kostat skattebetalarna mer än 100 miljoner kronor, uppger Skattebetalarnas förening i sin motivering till utmärkelsen.

– Årets tävling visar att slöserier kommer i alla former och på alla nivåer. Det är glädjande att se att vi har fått in så många som 18 000 röster. Det visar att frågan om vad skattebetalarnas pengar borde gå till och inte är något som engagerar många. Det borde vara en väckarklocka för politiker och andra som hanterar skattebetalarnas pengar, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström i en kommentar.

Slöseriombudsmannen, SlösO, har arrangerat tävlingen sedan 2014. Bland de nominerade i årets upplaga märks Linnéuniversitetets projekt Trollsyn i hjärtemarkerna som fick 4,5 miljoner kronor av Vetenskapsrådet, Trafikverkets film som kostade 375 000 kronor per minut, Arbetsförmedlingen som betalade ut drygt 34 miljoner kronor för utbildningsplatser som inte utnyttjades och inte minst medborgarhuset som kostar en miljard.

Skattebetalarna: Bortblåsta miljoner blev årets värsta slöseri