DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Företagaren om varselhotet: En krona mer för el är en anställd

Bryggeribranschen har drabbats mycket hårt av ökade priser på energi och råvaror. Bild: Pontus Lundahl/TT

Många företag i Västra Götaland drabbas hårt av kostnadsökningar och konsumenternas minskade köpkraft. Nu flaggar många för varsel. ”En krona ökad kostnad per kilowattimme är lika med lönekostnaden för en utav våra medarbetare på ett helt år”, säger Mats Wahlström, vd för Poppels bryggeri.

Över hela landet drabbas företagen nu från två flanker. I ena änden ökar kostnaderna i form av allt från el till hyra. I andra änden drabbas konsumenternas köpkraft av samma orsaker. Det sammanlagda resultatet blir sämre lönsamhet.

Särskilt hårt drabbas företag i Elområde 3 och 4. I Västra Götaland tror nästan vart fjärde företag, 24 procent, att det föreligger risk för varsel de närmaste sex månaderna, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

– Det här är en ökning med sju procentenheter sedan juni 2022. Då var det 17 procent av företagen som angav att det fanns en risk för varsel. Det är en hög siffra, så det är väldigt oroande, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt, på besök i regionen, till Göteborgs-Posten.

Ett av de företag som oroar sig för framtiden är det populära bryggeriet Poppels. Att koka vört och sedan värma eller kyla den till önskad jästemperatur för att tillverka öl är en verksamhet som kräver mycket el. Dessutom kommer många av ingredienserna från Ukraina, vilket ökat kostnaderna ännu mer. Företaget har tvingats varsla tio procent av medarbetarna under hösten.

– En krona ökad kostnad per kilowattimme är lika med lönekostnaden för en utav våra medarbetare på ett helt år, säger vd Mats Wahlström till GP.

Under torsdagen besökte Sven-Olov Daunfeldt även Västerås, där tongångarna bland företagen inte heller är särskilt muntra. Jennifer Troëng Johansson tog tillsammans med sin man över Fagersta Brukshotell sex veckor innan pandemin startade.

– Vi har kämpat så hårt, tagit till vartenda ekonomiskt trick i boken och jag är bara så trött, säger hon till SVT.

Göteborgs-Posten: Vart fjärde företag i Västra Götaland kan tvingas varsla

SVT: Företagare i Västmanland om krisen: ”Den tär, inte bara på likviditeten”