ELKRISEN

Experten: För krångligt etablera snurror till havs

Genrebild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tillståndsprocesserna stoppar ny havsbaserad vindkraft, säger Daniel Gustafsson, chef för avdelningen Kraftsystem på Svenska kraftnät, till DI.

Daniel Gustafsson menar att Sverige behöver stora mängder ny elproduktion för att klara elektrifieringen. Men den havsbaserade vindkraften, som många tror kan ge stora mängder el, hindras av befintliga regelverk. Bland annat vill Daniel Gustafsson snabba upp tillståndsprocesserna.

Han är positiv till att regeringen i förra veckan presenterade flera förslag som kan underlätta utbyggnaden av kärnkraft.

– Det är positivt att hindren för ny elproduktion tas bort. Men vi kommer att behöva all ny elproduktion. Och vi anser att det behöver underlättas för bygget även av alltifrån havsbaserad vindkraft till landbaserad vind, som nu bromsar in på grund av många avslag, och solenergi, säger Daniel Gustafsson till DI.

DI: ”Men det vore förstås mycket bra om regeringen tydligt och så fort som möjligt meddelar om det blir några förändringar och i så fall vilka”