DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Chockhöjd skatt väntas på sparande nästa år

STOCKHOLM 20210812Arrangerad genrebild på ungdom som öppnar appen Dreams som hjälper till att spara pengar mot ett mål.Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610 Bild: Stina Stjernkvist/TT

ISK-skatten kommer att skjuta i höjden nästa år, efter beskedet att regeringen avvaktar med att sänka ISK-skatten samtidigt som statslåneräntan höjs.

Högerpartierna flyttar den sänkta ISK-skatten på framtiden. Därmed leder den planerade höjningen av statslåneräntan till att alla som använder den populära sparformen får en kraftig höjning av skatten nästa år.

Statslåneräntan höjs som alla andra räntor under inflationsekonomin, men det är ännu inte klart hur hög den blir. I fredags låg den på 2,16 procent, vilket skulle ge 2 844 kronor i skatt nästa år mot dagens 1 125 på ett sparande på 300 000 kronor, enligt en beräkning som Privata Affärer gjort.

Enligt regeringen ska skatten reformeras någon gång under mandatperioden. Tanken är att sparande på upp till 300 000 kronor ska vara skattefritt på ISK-konton.

– Det kanske inte har sin största betydelse i kronor och ören, utan i signalvärdet. Att man verkligen trycker på värdet av att ha ett eget sparande, säger Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson till TT.

Privata Affärer: Statslåneräntan per den 30 november låg i fjol på 0,23 procent

DI: Rejäl kostnadssmäll – så mycket dyrare blir privatleasing