DEN SVENSKA EKONOMIN

Regeringens budget: Förstärkt yrkesvux och elstöd till företag

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar budgeten för 2023. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Ekonomi (TT)

Totalt lägger regeringen reformer för 40,4 miljarder kronor för nästa år. Bland annat blir det förstärkt yrkesvux, fler praktikplatser och ett riktat stöd till elintensiva företag.

I budgeten föreslås ett riktat stöd till elintensiva företag på 2,4 miljarder. Men de pengarna ska komma från de flaskhalsavgifter som samlats hos Svenska kraftnät, de belastar inte budgeten.

Förslagen som berör folks plånböcker är tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel, tillfälligt tilläggsbidrag för barnfamiljer med bostadsbidrag, förstärkt jobbskatteavdrag för äldre och bibehållen a–kassenivå. De flesta har aviserats tidigare. En stor besparing för staten är den avskaffade klimatbonusen som ger statskassan 2,99 miljarder.

Regeringen föreslår 6 miljarder kronor i ökade statsbidrag till kommunerna. Sveriges Kommuner och Regioner har sagt att behovet för att täcka upp för stigande priser ligger på 10 miljarder kronor.

En annan nyhet är förstärkt yrkesvux och fler praktikplatser, vilket kostar statskassan 450 miljoner kronor.

Regeringen vill dra ned på kvotflyktingar nästa år och räknar med en besparing på 390 miljoner kronor.

"En utmanande tid ligger framför oss. Sverige bedöms vara i en lågkonjunktur 2023 samtidigt som inflationen pressar hushåll och företag, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

Regeringen sänker skatten för pensionärer genom ett förstärkt jobbskatteavdrag för äldre från och med nästa år för 770 miljoner kronor per år.

Regeringens budget innehåller reformer som beräknas kosta 40,4 miljarder 2023, enligt en reformtabell bifogad till budgetpropositionen. Budgetöverskottet beräknas samtidigt till 0,7 procent av BNP 2023, enligt ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

Konjunkturinstitutet (KI) har inför budgeten beräknat det så kallade reformutrymmet – alltså hur mycket regeringen kan lägga på ofinansierade reformer utan att bryta mot budgetramverket – till 130 miljarder kronor under mandatperiodens fyra år.

Inför budgeten har en del ekonomer varnat för att det finns risk att regeringen förvärrar och förlänger inflationsproblemen som slagit klorna i svensk ekonomi om budgeten ger för mycket ekonomiska stimulanser.

Läs mer. Teknikföretagens analys