DEBATTEN OM BROMMA FLYGPLATS

Riksdagen vill hejda regeringens Brommaplan

Riksdagen vill hejda regeringens plan för en snabbavveckling av Bromma flygplats. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

En majoritet i riksdagen gör sig redo att hejda regeringens plan att snabbavveckla Bromma flygplats för en flytt till Arlanda, skriver TT.

– Nu ligger bollen hos regeringen, de har fått en majoritet emot sig, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, efter ett möte i trafikutskottet.

På mötet ställde sig en majoritet bakom att arbeta vidare med ett förslag till utskottsinitiativ om Brommas, och Arlandas, framtid. Förslaget har lagts av M, Kristdemokraterna och Liberalerna.

I förslaget om tillkännagivande står det att Bromma ska fortsätta vara en modern flygplats och att ett beslut om framtiden kan tas först på sikt, när flyget har återhämtat sig och tillförlitliga prognoser finns för flygets utveckling. Regeringen ska också uppmanas att ta fram en plan för utveckling och utökning av Arlanda.

Om det blir ett tillkännagivande till regeringen, och hur det då ser ut, kommer att stå klart den närmsta månaden när utskottet fortsätter arbetet med sitt betänkande om luftfart.

Men Maria Stockhaus anser att regeringen borde fundera omgående över framtiden för den utredning om avveckling av Bromma och en flytt till Arlanda som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tillsatte förra veckan.

– Är det rimligt att utredningen får fortsätta? Och om man ändå väljer att den får fortsätta, ska man förlänga tiden för att kunna få en rimlig bedömning om flygets utveckling? frågar hon.

– Med tanke på hur majoriteten ser ut kunde man förvänta sig att regeringen drar tillbaka utredningen och säger att vi får avvakta, säger Maria Stockhaus.

Lars Larsson/TT