SVERIGES ENTREPRENÖRER

Så byggde de sitt succébolag utan kapital

När Kung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare för 2021 delades ut på Stockholms slott blev Poyan Karimi från Oddwork Årets unga pionjär. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tio år efter att tre handelsstudenter bestämde sig för att starta rekryteringsbolaget Oddwork har de 45 anställda och utvidgat. Allt har lyckats utan externt kapital, skriver Akavia Aspekt.

Poyan Karimi, Niklas Kekonius och Charlie Sinclair hade alla tre, tillsammans och var för sig, drivit egna bolag tidigare. När sökte kandidater till tjänster på företaget som arbetade med pizzakartongsreklam satt de en dag och diskuterade hur det skulle gå till.

– Det vi insåg var att ingen av oss – som var potentiella kandidater – gillade rekryteringsföretag. Det här var i början av 2010-talet, och på den tiden kändes det verkligen som att rekryteringsbranschen var fokuserad på de kunder som betalar deras fakturor. De var inte det minsta inriktade på kandidaterna, säger Poyan Karimi till Akavia Aspekt.

Så de tog saken i egna händer och startade Oddwork som de själva menar bryr sig om kandidaterna. De prioriterade att kommunicera med sina kandidater. Budskapet var: ”Kom till Oddwork och förverkliga din dröm – oavsett vad du har för dröm”.

Tio år senare har de 45 anställda, har startat ett systerbolag och breddat sin verksamhet.

– Vi brukar ge ett grundråd till alla som vill starta bolag: 'Dream big, start small – but start'. Det är mycket värt att ha byggt bolaget med eget kapital. Visst kan det vara svårt, men vet du vad jag tror att de flesta tycker är allra svårast? Jo, det är att ha tillräckligt med tålamod, säger Poyan Karimi.

Akavia Aspekt: Så byggde entreprenörerna sitt bolag utan kapital