DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Företag riskerar chockhöjning av lokalhyror: ”Känner oro”

Trondheim 20190404.Klipping av hår på en kvinner hos en frisør. Modellklarert.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520 Bild: Gorm, Kallestad

Kostnadschock väntar företagen när lokalhyrorna höjs kraftigt nästa år. "Jag känner en oro för branschens skull", säger frisörentreprenören Johan Hellström till Ekot.

I många fastighetsbolag räknas hyran upp med samma siffror som inflationstakten KPI. Det kommer att innebära stora kostnadspåslag för många företag som hyr lokal.

– När hyreskostnaden blir en stor del av omsättningen blir det svårt att få lönsamhet. Till syvende och sist är det slutkonsumenten som får betala den notan, säger Johan Hellström, ägare och vd för frisörbolaget Björn Axén.

Eftersom vinstmarginalen i frisörbranschen ligger på låga 5-6 procent är det inte hållbart att företagen ska bära kostnader för högre räntor, hyror och elräkningar, menar han.

– Min uppmaning till alla företag är att räkna ordentligt med att det blir en höjning och se vad ni måste ta ut för pris, säger han.

Ekot: Lokalhyrorna väntas öka kraftigt nästa år