KLIMATOMSTÄLLNINGEN

S slopar nya miljöskatten

Bild: Anders Wiklund/TT

Avfallsförbränningsskatten har kritiserats hårt för att den är ineffektiv. Ändå införde Socialdemokraterna den. Nu slopas den - med motiveringen att den är ineffektiv.

Avfallsförbränningsskatten har kallats både fiskal och ineffektiv. Ändå infördes den 2020. Nu tas den bort och huvudskälet är att regeringen vill stimulera elproduktionen i kraftvärmeverk på grund av den rådande elkrisen, meddelar Finansdepartementet och finansminister Mikael Damberg (S).

Samtidigt motiveras beslutet med att Skatteverket i en utvärdering har kommit fram till att skatten inte leder till en effektiv och giftfri avfallshantering, vilket var ett av syftena med skatten när den infördes.

Bland andra Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv, har tidigare hänvisat till Skatteverkets utvärderingar i sin kritik mot skatten:

– I Miljöbalken finns den så kallade avfallshierarkin som anger i vilken ordning som avfall ska hanteras. Avfallsförbränning sker när avfallet inte går att materialåtervinna och därför blir skatten fiskal, sade han när TN intervjuade honom förra hösten.

Pressmeddelande: Skatteåtgärder med anledning av effektsituationen