ELKRISEN

Långa processer hotar miljardinvesteringar i vindparker

Bild: Johan Nilsson/TT

Svensk-norska Njordr Offshore Wind planerar att investera tiotals miljarder kronor i vindparker i Österjön. Men tillståndsprocesserna är ett hot mot satsningen, skriver Di.

Havsbaserad vindkraft kan vara viktiga bidrag för den svenska elförsörjningen framöver och dessutom har tekniken blivit mer effektiv och konkurrenskraftig, skriver tidningen. Svensk-norska Njordr Offshore Wind har planer på fyra separata vindkraftsparker, men långa och osäkra tillståndsprocesser är ett hot mot utvecklingen.

Det enskilt största hindret är Försvarmakten, enligt Niclas Erkenstål, projektledare för Baltic Offshore Beta, ett av de vindkraftsprojekt som Njordr Offshore Wind planerar i landet.

– De har tyvärr sagt nej till en väldigt stor andel av de vindkraftsparker som nu planeras. Om Sverige ska klara elektrifieringen behövs den havsbaserade vindkraften. Och då måste helt enkelt Försvarsmakten ändra sin nuvarande enkelriktade kommunikation och bli mer lösningsorienterad och öppen för konstruktiv dialog med oss vindkraftsaktörer, säger Niclas Erkenstål till Di.

Andra länder har lyckats att såväl bygga ut vindkraftsparkerna och ta hänsyn till försvarsintressen, påpekar han.

Di: Planen: Gigantiska vindparker i Östersjön för tiotals miljarder