DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Ekonom: Bopriserna kan rasa 20 procent

Priserna för bostadsrätter sjunker brett i Sverige. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Priset för en lägenhet har sjunkit i hela Sverige – allra mest i storstadsregionerna. Och ett ännu större tapp kan det bli, varnar SBAB.

– Det är inte orimligt att prata om 15-20 procent, säger bankens chefsekonom Robert Boije.

Lägenhetspriserna faller i hela Sverige. Det framgår av en sammanställning från SBAB och Boolis prisindex HPI, och baseras på Boolis samtliga registrerade bostadsförsäljningar under maj.

Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije beror det på den senare tidens räntebesked.

– Vi tror att det har börjat bita, och är förvånade över att vi inte sett en större påverkan. Nu har Riksbanken höjt reporäntan och tydligt aviserat att man kommer göra det fortsättningsvis i flera steg. Mycket beror på inflationen för maj, säger han.

Faller mest i storstäderna

Han beskriver vändningen från Riksbanken som en "ögonöppnare" för många, och att det kan ha påverkat maj månad mer än april.

Klart mest föll lägenhetspriserna i storstadsregionerna. Priserna i Storstockholm är ned 2,5 procent, följt av Storgöteborg och Stormalmö. I de båda städerna var tappet 1,4 procent.

– Prisläget är högst i Stockholm och Göteborg, så ränteuppgången slår hårdast där. Sedan brukar storstadsregionerna komma lite före när det sker stora skiften, säger Robert Boije.

SBAB och Booli har även under senare tid sett att utbudet på bostäder ökar kraftigt, vilket de menar skulle kunna bero på att många försöker tidigarelägga sin försäljning i rädsla för fallande bostadspriser.

Vad gäller villapriserna sjönk de i fyra av sex regioner, och även där som mest i Stockholm och Göteborg – men i norra Sverige och Malmö gick de svagt uppåt.

Enligt Boije är det svårare att svara på varför, men det skulle kunna bero på att norra Sverige är en expansiv region med stor bostadsbrist.

– Sedan vad gäller Malmö är priserna generellt sett lägre där än i övriga regioner. Där kanske ränteuppgången inte biter tillräckligt hårt.

Kan gå ner med 10 procent i år

I deras senaste prognos över bostadspriserna i slutet av april spådde SBAB och Booli att priserna faller med runt en procent det här året och att de har rasat med drygt tio procent till slutet av 2024.

Men det var innan aviseringarna om högre räntor – och Boije nya prognos är betydligt mer dyster, då de tror att reporäntan kommer att höjas ännu mer.

– Det är inte orimligt att prata om 15–20 procent. I varje fall i spannet om 10–20 procent, säger han.

Den prognosen räknar han med till 2024, men ser att ett fall på 10 procent inte är omöjligt redan i slutet av året.

Fredrik Fahlman/TT

Fakta

Lägenheter:

Storstockholm: -2,5 procent

Storgöteborg: -1,4 procent

Stormalmö: -1,4 procent

Norra Sverige: -0,8 procent

Mellersta Sverige: -0,4 procent

Södra Sverige: -0,8 procent

Hus:

Storstockholm: -2,4 procent

Storgöteborg: -2,2 procent

Stormalmö: +0,6 procent

Norra Sverige: +0,3 procent

Mellersta Sverige: -0,6 procent

Södra Sverige: -1,9 procent

Källa: SBAB/Booli