SVERIGES ENTREPRENÖRER

Två av fem nya nordiska framgångsföretag finns i Sverige

Bild: Stina Stjernkvist/ TT

Två av fem nystartade nordiska företag med en värdering på över hundra miljoner dollar finns i Sverige, visar en ny rapport.

I rapporten Nordic Innovation Triangle, som tagits fram av European Centre of Entrepreneurship and Policy Reform (ECEPR) och Esmaeilzadeh Holding, framträder Sverige som ett ledande innovationsland.

Fem nya nordiska företag som grundats sedan 2017 har nått en värdering på över hundra miljoner dollar, och två av dem har sin bas i Sverige. Det är Voi Technology, som äger och hyr ut elektriska scooters, och H2 Green Steel som utvecklar fossilfri produktion av stål.

– Det finns stort intresse internationellt för svenska innovationer. Här bor en ganska liten del av världsbefolkningen, men ändå kommer många viktiga innovationer härifrån, säger Saeid Esmaeilzadeh, en svensk serieentreprenör och investerare, i en kommentar.

Stockholm, Södra Sverige, Småland, Mellersta Norrland och Övre Norrland har alla fokus på digitala innovationer, bland de innovationsföretag som grundats sedan 2017. Västsverige och Östra Mellansverige har i stället fokus på industriella innovationer, medan Norra Mellansverige har särskilt fokus på tjänsteinnovationer, framgår av rapporten.