KLIMATOMSTÄLLNINGEN

90 länder lovar minska metanutsläpp till 2030

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Joe Biden under klimatmötet i Glasgow. Bild: Christopher Furlong

Klimat (TT-Reuters)

Nästan 90 länder har gått med i en överenskommelse om att minska utsläppen av metangas som bidrar till uppvärmningen och klimatförändringar.

Metanutsläppen ska 2031 ha minskat med 30 procent från 2020 års nivåer, enligt överenskommelsen som EU och USA drivit på, säger en av president Joe Bidens medarbetare.

Metangas har större påverkan på klimatet än koldioxid per viktenhet, samtidigt som metan snabbare bryts ned i atmosfären än koldioxid. Det innebär att en minskning av metanutsläppen skulle kunna leda till en snabbare sänkning av jordens medeltemperatur, jämfört med att minska koldioxidutsläppen.

Överenskommelsen tillkännagavs redan i september och sedan dess har fler länder anslutit sig. Av de knappt 90 länder som hoppat på tåget finns bland annat Brasilien som står för världens femte största utsläpp av metangas. Däremot har varken Kina, Indien eller Ryssland, som också ligger i topp fem gällande utsläpp, gått med – vilket var förhoppningen.

En formell lansering av utsläppslöftet väntas presenteras under tisdagen.