DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Regeringen: Nu fasas flera coronastöd till företagen ut

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Snart fasas flera direkta coronastöd till företag ut, meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff. Men Almega kritiserar slopandet av coronastöden.

Förslagen presenterades vid en pressträff med finansminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

– Brist på pengar ska inte stå i vägen för att skydda människors liv och hälsa, säger Magdalena Andersson.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen att 9,6 miljarder kronor avsätts till coronarelaterade åtgärder 2022.

– Mycket talar för att pandemins slut är inom räckhåll, men vi behöver fortsätta kunna fatta aktiva beslut för att hantera pandemin, säger Andersson.

I de 9,6 miljarderna ingår att regeringen avstår från att införa en tidigare aviserad skatt på kemikalier i textilier, som skulle ha inbringat statskassan runt en miljard.

Orsaken är att regeringen anser att det nu efter coronapandemin inte är läge att införa en sådan skatt för näringslivet.

– Det handlar också om förändrade tullregler som skulle skapa svårigheter för att ta ut skatten när det gäller privatexport, säger finansministern.

Däremot fasas nu i slutet av september, som aviserat, flera direkta coronastöd till företag ut, som omsättnings- och omställningsstöden och det förstärkta stödet till korttidsarbete.

Finansministern uppger att stöden varit bra för ekonomin och jobben under pandemin, men påpekar att restriktionerna snart avskaffas och att ekonomin är på väg att återhämta sig.

– Våra skattepengar gör nu bättre nytta på andra sätt än tidigare, säger Andersson.

– En del direkta stöd fasas ut, andra blir kvar eller omarbetas.

Ett nytt stöd är ett regionalt företagsstöd på 0,5 miljarder för 2022 och som ingår i den totala satsningen på 9,6 miljarder.

I ändringsbudgeten för 2021 föreslås att 7,7 miljarder avsätts för coronarelaterade åtgärder. Omkring 6 miljarder av den summan avsätts för testning och smittspårning.

Branschorganisationen Almega kritiserar slopandet av coronastöden.

– Det är helt orimligt att avsluta stödåtgärderna innan alla företag är igenom krisen. Resebranschen har fortfarande ett partiellt näringsförbud på grund av UD:s reserestriktioner, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.

Han menar att det är helt nödvändigt att korttidsstödet förlängs fram till nästa år.

– Stödet är inget som företagen söker i onödan då det fortfarande innebär en kostnad för arbetsgivaren. Nu stänger regeringen dörren innan alla tjänsteföretag tagit sig igenom krisen. Detta kommer att leda till ökade konkurser och förlorade jobb, avslutar Andreas Åström.

Almegas pressmeddelande: ”Finns med andra ord ingen hjälp att få”