REGERINGSKRISEN

Ingen ny minister i Löfvens regering

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg till riksdagen för att presentera sin regering. Bild: Ali Lorestani // TT

Politik (TT)

Statsminister Stefan Löfven (S) har nu presenterat sin nya regering.

Men det blir en nygammal regering. Ingen ny minister utses.

Den tidigare landsbygdsministern, Jennie Nilsson (S), avgick nyligen för att återinträda som riksdagsledamot och därmed kunna delta i statsministeromröstningen i onsdags.

Näringsminister Ibrahim Baylan fick då ansvar även för landsbygdsfrågorna, och det får han fortsätta med.

Regeringsförklaring i höst

Regeringsförklaringen med den politik regeringen tänker föra får vänta till efter sommaren då riksdagen öppnar igen den 14 september.

– Men det är tydligt att vi behöver fokusera på jobben nu, säger Löfven och lägger till satsningar på välfärden, kampen mot den organiserade brottsligheten och klimatomställningen.

Hela regeringen ska efter lunch till kungen och kronprinsessan för en så kallad skifteskonselj på slottet. Det är då regeringen tillträder formellt. Det manifesteras med ett officiellt "familjefoto" med alla ministrar på Lejonbacken.

Senaste ombildningen

Stefan Löfven avgick efter en misstroendeförklaring i riksdagen den 21 juni. I onsdags godkändes han på nytt som statsminister.

Senast Löfven gjorde en regeringsombildning var i februari. Orsaken var då att det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, bytte språkrör och att biståndsminister Peter Eriksson (MP) valt att sluta före jul.

Det nya språkröret Märta Stenevi blev då jämställdhets- och bostadsminister och dåvarande statssekreterare Per Olsson Fridh (MP) biståndsminister. Det andra språkröret Per Bolund fick en ny "portfölj" och blev miljöminister.

Detta blir tredje gången en Löfven-regering tillträder. Den första tillträdde efter valet 2014 och den andra i januari 2019 efter de långa regeringsförhandlingarna som följde efter valet 2018.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel dag för statsministeromröstningen i onsdags.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT