REGERINGSKRISEN

Nu inleds talmansrundor

Stefan Löfven avgår. Arkivbild. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Politik (TT)

Statsminister Stefan Löfven avgår.

Nu blir det talmannen som får ta över försöken att hitta en ny statsminister.

På en pressträff på måndagsförmiddagen kom statsministern med det besked som alla väntat på.

– Landets bästa måste alltid gå först, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven säger att ett extraval inte är bäst för Sverige i det läge som råder nu. Han avgår och talmannen tar därmed vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ.

För en vecka sedan förlorade Stefan Löfven en misstroendeomröstning i riksdagen, sedan Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sagt att de inte längre hade förtroende för honom. Det var första gången som en statsminister röstats bort i en sådan omröstning.

Under veckan som har gått har Stefan Löfven funderat över de två alternativ som stått till buds – att utlysa extraval eller att avgå. I det senare fallet blir det talmannen Andreas Norlén som får ta över och sondera förutsättningarna för en ny regering.

Fakta

Stefan Löfven har fram till 23.59 på måndagen på sig besluta sig. Antingen utlyser han extraval eller så ger han och de andra riksdagspartierna sig in i talmansrundor.

Alternativet extraval:

Ett extraval ska hållas inom tre månader från att det utlysts av regeringen. De ledamöter som väljs in i ett extraval sitter till nästa ordinarie val.

Alternativet talmansrundor:

Talmansrundor innebär att talmannen för samtal med partiernas företrädare för att undersöka vilket regeringsalternativ som har stöd i riksdagen. Sedan presenterar talmannen ett förslag till statsminister. Om förslaget inte röstas igenom i riksdagen påbörjas en ny talmansrunda. Talmannen får fyra försök till detta – efter det utlyses extraval. Även om antalet talmansrundor är begränsade finns ingen tidsbegränsning för dem. I teorin skulle talmansrundor kunna pågå till nästa ordinarie val, men talmannen Andreas Norlén har sagt att han inte kommer att låta rundorna ta lika lång tid som efter valet 2018 då det tog 134 dagar innan en regering var på plats.

Källa: Riksdagen