RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Historisk räntesänkning väntas i veckan

Riksbankschef Erik Thedéen väntas leverera Riksbankens första räntesänkning på över åtta år på onsdag. Arkivbild Bild: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi (TT)

Riksbanken väntas sänka styrräntan på onsdag – den första sänkningen på över åtta år. Men vad som händer sedan har proffsen svårt att enas om.

– Alla boxar är ikryssade, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, som just nu ser åtta räntesänkningar framför sig.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror för sin del att Riksbanken river av plåstret och sänker sex gånger i år, för att sedan stanna på en styrräntan på 2,50 procent.

Lyssnar man på kollegorna på SEB får man en helt annan variant på hur styrräntan – just nu på 4,00 procent – i sju steg kommer sänka räntan till 2,25 procent i slutet av 2025.

Prognoserna varierar beroende på hur ekonomerna väger oväntat svaga svenska siffror mot alla oväntat starka indikatorer i USA – världens största ekonomi.

Kronförsvagning inget hinder

Handelsbanken, Riksbanken och marknaden är dock ganska eniga om vad som står för dörren. Prissättningen på räntemarknaden pekar mot tre sänkningar i år och ytterligare tre 2025. Detta speglar ganska väl den ränteprognos som Riksbanken presenterade i mars och vad Handelsbankens ekonomer sagt.

Kronans försvagning i år – minus 5 procent till cirka 11,70 kronor per euro – är inget hinder för räntesänkningar enligt Winsth och Persson.

– De kan sänka även om kronan faller till 11,80 per euro i alla fall. Och där är vi inte, säger Winsth.

Kronans historiska bottennapp mot euron i höstas var på 12 kronor per euro. Persson tror inte ens en tillfällig upprepning av den kursen borde sabba hans ränteprognos.

– Det beror förstås mycket på hur bestående en sådan kurs blir. Men om vi går upp dit temporärt för att Riksbanken går före ECB skulle det inte gör mig orolig, säger han.

Winsth tycker att Riksbanken hade kunnat sänka styrräntan redan tidigare i år utan några större negativa effekter.

– Men nu är vi där vi är. Det är inte så mycket att orda om. Sänker Riksbanken på varje möte i år kommer vi nog landa i en mjuk lågkonjunktur. Då är väl det okej, säger hon.

Kan slå mot tillväxten

Hon varnar för att den tillväxt på 0,4 procent som Nordeas ekonomer räknar med i år skulle utebli helt – och kanske ersättas av en minussiffra – om Riksbanken inte gör som hon vill.

Onsdagens räntebesked har vare sig penningpolitisk rapport eller en ny räntebana, där man kan se hur direktionen ser på styrräntan framöver.

Persson räknar dock med att riksbankschefen Erik Thedéen kommer att uttala sig i linje med den räntebana och inflationsprognos som kom med räntebeskedet i mars – trots alla varningssignaler om inflationsproblem från USA.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Riksbankens styrränta väntas enligt proffsen sänkas 6-8 gånger på lite drygt ett år, ned till någonstans kring 2,00-2,50 procent. Sänkningarna väntas efter den utdragna serie av räntehöjningar i inflationschocken 2022-2023, som tryckt upp styrräntan till 4,00 procent – den högsta styrräntan sedan 2008.

Exakt när och hur sänkningarna kommer göras varierar i proffsens prognoser.

Den rörliga boräntan brukar i grova drag följa med styrräntan, både nedåt och uppåt. Skulle boräntan sänkas med 2 procentenheter skulle det dra ned kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 5 000 kronor per månad före ränteavdrag. Blir det "bara" 1,5 procentenheter lägre boränta sjunker kostnaden för samma lån med 3 750 kronor per månad före ränteavdrag.