DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Sverige ska delta i Natos missilförsvar

Statsminister Ulf Kristersson (M) anländer till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Sverige ska vara med i Natos missilförsvar och även flygpatrullera över Baltikum. Svenska markstridsförband ska också vara redo att bidra till Natos försvar av de baltiska staterna, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

I ett tal på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen utvecklar Kristersson regeringens syn på hur Sverige som Natoland ska bidra militärt till det kollektiva försvaret.

Kristersson säger att Sverige kommer att gå med i 15-länders initiativet för ett gemensamt missilförsvar, som lanserades på Natos försvarsministermöte i oktober, kallat "European Sky Shield Initiativ".

– Kriget i Ukraina visar hur viktigt det är med ett modernt luftförsvar för att skydda civilbefolkning och infrastruktur, säger Kristersson.

Luftpatrullering

Sverige ska enligt honom bidra med "nya förmågor, med vårt flygvapen, vårt luftvärn och med våra sensorer som Global Eye".

Statsministern nämner också att Gripenplan ska bidra till incidentberedskapen för Estland, Lettland och Litauen, genom Natos Air Policing. Sverige är också berett att bidra till Natos luftpatrullering i Svarta havet och på Island.

– Detta är gemensamma åtagande för alla medlemmar, säger Kristersson.

Markstridsförband

Det tredje bidraget till Natos kollektiva försvar som Kristersson nämner i talet är att Sverige, liksom Danmark, Norge och andra Natoländer, ska vara redo att bidra med markstridsförband i Natos försvar av framförallt de baltiska staterna.

Kristersson pekar på att Nato förstärkte försvaret av de baltiska länderna och Polen 2017 och försvaret av Bulgarien, Rumänien, Ungern och Slovakien efter Rysslands anfall på Ukraina förra året.

– Engagemanget visar hela Natos beslutsamhet att stå emot varje aggression. Den beslutsamheten ska även Sverige vara en del av, säger Kristersson.

I sitt tal säger statsministern också att "vi ser – lika lite som övriga nordiska länder – att det är aktuellt att i fredstid ha kärnvapen på vårt eget territorium."

Peter Wallberg/TT

Anja Haglund/TT