CORONARESTRIKTIONERNA

Hundratals danskar och norrmän hemskickade

Polis och passkontrollanter på Lernacken kontrollerar vaccinationsbevis och identitetshandlingar på resenärer på väg in i Sverige över Öresundsbron på tisdagen.. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

Hundratals resenärer från Norge och Danmark har avvisats vid svenska gränsen sedan Sverige infört hårdare inreseregler.

Den som inte kan uppvisa ett negativt covidtest får åka hem igen.

Drygt 600 personer som rest från Danmark via Öresundsbron samt vid Ystad och Helsingborg har avvisats sedan kravet började gälla under tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau och hänvisar till polisen i region Syd.

Vid Svinesundsbron har samtidigt drygt 350 personer som velat ta sig från Norge till Sverige fått vända tillbaka under tisdagen, rapporterar Göteborgsposten. Det rörde sig särskilt om resenärer på bussar.

– Vi avvisade drygt 350 personer vid Svinesundsbron i går. Det var många fler än vad vi hade väntat oss, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, till tidningen.

Inresande som inte är svenska medborgare, alternativt boende i Sverige, måste från och med nu uppvisa ett negativt covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt. Testkravet för inresa gäller även för vaccinerade och de som inte uppfyller inresekraven får vända tillbaka vid gränsen.

Det finns dock undantag för de som arbetspendlar eller studerar på andra sidan Öresund.

Anna Karolina Eriksson/TT