CORONAVACCINERINGEN

Ett år sedan första vaccinationen genomfördes

Sjuksköterskan Ann-Louise Broberg på Bokens vårdboende i Mjölby förbereder för vaccination mot covid-19, den 27 december 2020. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Coronaviruset (TT)

För ett år sedan, exakt i dag, vaccinerades den första personen i Sverige mot covid-19.

– Det har varit en fantastisk insats, summerar vaccinsamordnare Richard Bergström vaccinåret som gått.

De första vaccinationerna mot covid-19 genomfördes i Sverige den 27 december 2020 på Bokens vårdboende i östgötska Mjölby strax efter klockan åtta på morgonen, där Gun-Britt Johnsson blev den första personen att vaccineras.

Uppståndelsen var stor och i anslutning till att de första injektionerna gavs höll dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) med flera en digital pressträff.

– Att året slutar med detta är ett tecken på att vi har ett bättre 2021 framför oss, sade socialminister Lena Hallengren (S) då.

Sjunkande dödstal

Med facit i hand går det att konstatera att 2021– i antalet döda och sjuka i covid-19 räknat – för Sveriges räkning fallit ut bättre än föregående år. En vaccinerad person kan fortfarande smittas av coronavirus men löper betydligt mindre risk att drabbas av allvarlig sjukdom.

– Det är klart att det är jobbigt och svårt att folk infekteras, men vi har fått ner dödstalen något enormt, säger Richard Bergström.

Att på 8–10 månader utveckla och börja distribuera vaccin, som också visat sig vara effektiva, är "en fantastisk insats", säger han.

– I det första steget av dem som tog fram vaccinen, läkemedelsföretagen i samarbete med det offentliga. I nästa steg att vi lyckades helgardera inom EU-kommissionen att omförhandla kontrakten, säger Richard Bergström och syftar på den kombination av leveransproblem och exportförbud som gjorde att Astra Zenencas vaccin försenades.

Astra Zeneca försenades

Planen var till en början att Astra Zeneca skulle leverera mer vaccin, och sannolikt skulle majoriteten av vaccinerade svenskar ha fått det vaccinet. Men när leveranserna försenades, och EU fick betydlig färre doser än vad som bestämts, kunde vaccin från Pfizer och Moderna istället börja rullas ut.

– Vi lyckades kompensera det genom att skala upp avtalen med framförallt Pfizer. Den stora majoriteten av svenskarna har vaccinerats med Pfizer och Moderna.

När det gäller framtiden tänker Richard Bergström främst på två frågor.

– Den ena är att vi eventuellt måste uppdatera vaccinen mot covid. Det står helt klart nu att det här är ett tredosvaccin, det är så man måste tänka på det.

Låg vaccintäckning bekymrar

Det andra som bekymrar honom är den på många håll i världen låga vaccintäckningen.

– Det handlar inte bara om brist på vaccin utan också om att många inte vill vaccinera sig, säger han och tar Sydafrika som exempel:

– Att man har så låg vaccinationsgrad där beror inte på att det inte finns något vaccin i Sydafrika, utan på att människor inte litar på vaccinet eller på statsmakten.

TT: Vad kan man göra åt det?

– Dels är det fråga om fortsatt information, att fortsätta kommunicera, kommunicera, kommunicera. Vi har varit framgångsrika inom EU, där har vi betydligt högre vaccinationstäckning än vad jag trodde att vi skulle få. Det andra är att använda covidbevisen.

Tomas Lauffs/TT

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström under en pressträff tillsammans med regeringen i slutet av sommaren. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta

Den 23 december i år hade 7 346 375 människor i Sverige vaccinerats med två doser, motsvarande 81,3 procent av landets befolkning från 12 år och uppåt.

2 318 300 människor hade vaccinerats med tre doser, motsvarande 27,9 procent av landets befolkning från 18 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten