CORONARESTRIKTIONERNA

Nya restriktionerna: Alla som kan ska jobba hemma

Bild: Kenzo Tribouillard

Alla som kan rekommenderas att arbeta hemifrån från den 23 december, säger statsminister Magdalena Andersson.

Regeringen inför flera nya åtgärder som kommer att gälla redan från den 23 december. Det gäller bland annat hemarbete för alla som kan jobba hemifrån.

– Nu ökar smittspridningen snabbt och vi ser en ökad belastning på sjukvården. Spridningen av den nya virusvarianten omikron är bekymrande, säger statsminister Magdalena Andersson (S)..

– Jag vill nu rikta mig till svenska folket: Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder.

– Folk ska därför förbereda sig att arbeta hemma efter jul och nyår. Det minskar också trängseln för den som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Inget festande

En rad andra åtgärder införs också.

Regeringen inför ett krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen på krogen.

– Det innebär att det inte blir något festande på nattklubbar eller på hemvändarfester, säger Andersson.

Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis. Begränsningar införs för trängsel i affärer och köpcentrum.

Mellandagsrean

– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.

– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och och bussresor för att minska risken för trängsel, säger Magdalena Andersson.

Regeringen inför också begränsningar för fritids- och kulturaktiviteter och för mässor. Deltagande på cuper och läger inomhus avråds fram till den 16 januari.