V kräver slut på politisk isolering

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Vänsterpartiet vill bli accepterad som en förhandlingspart av en ny S-ledd regering.

Det är ett krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

I en intervju med TT gör V-ledaren Nooshi Dadgostar klart att det är otänkbart att en ny S-ledd regering fortsätter att förhandla enbart med Centern. I alla fall om Magdalena Andersson tänker räkna in V i den konstellation av partier som ska släppa fram henne.

– Min utgångspunkt är att vi är en förhandlingspart. Den här regeringen kan inte bara förhandla med Centerpartiet, för det ger ingen majoritet, säger Dadgostar.

Stänga ute

Sedan januari 2019 har regeringen försökt stänga ute V från inflytande. Det var ett krav i det så kallade januariavtalet med Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP), Centern (C) och Liberalerna (L).

Men efter att januarisamarbetet sprack i somras så har V fortsatt hållits utanför viktiga förhandlingar om framförallt strandskyddet, skogspolitiken och inte minst budgeten.

– Det kommer inte att fungera, som det har gjort den här hösten, med att regeringen bara förhandlar med C om allemansrätt och skog, säger Dadgostar.

Nu vill V bli accepterad som en förhandlingspart till en ny S-ledd regering med Magdalena Andersson som statsminister.

Nytt läge

Enligt Dadgostar har ett helt nytt läge uppstått efter att regeringens januarisamarbete spruckit. Sedan L gått över till oppositionen, så är det på V:s mandat istället för L:s mandat S vill bilda en ny regering, resonerar Dadgostar.

Hon ser S, MP, V och C som det nya underlaget för en S-ledd regering och vill att Magdalena Andersson inleder förhandlingar för att bli accepterad som ny statsminister.

– Vi behöver landa i en överenskommelse som alla fyra partier kan vara nöjda med, säger Dadgostar.

Nuvarande statsminister, Stefan Löfven, har uppgett att han tidigt denna vecka ska gå till riksdagens talman och begära att bli entledigad.

Först därefter kan det bli det aktuellt för Magdalena Andersson att inleda formella samtal med bland annat V.

– Då kommer jag att ta kontakt med de partier som jag hoppas kan stödja eller acceptera mig i en statsministeromröstning, sade hon i en intervju med SVT Forum i lördags.

För att Magdalena Andersson ska bli godkänd som ny statsminister av riksdagen krävs att hon inte får 175 eller fler nej-röster emot sig. Det kräver att C, V och MP antingen röstar ja eller lägger ned sina röster.

Inte intresserat

C är dock inte intresserat av att ingå i ett nytt regeringssamarbete där V ingår.

V-ledaren Dadgostar ställer dock i nuläget inget krav på att alla fyra partierna ska sätta sig ned och förhandla tillsammans. Det kan räcka med att Magdalena Andersson förhandlar med V för sig och med C och MP för sig.

– Den exakta logistiken har vi inte tagit ställning till. Men effekten av det här kommer ju att bli att både mitt parti och de andra kommer att behöva ge och ta, säger Dadgostar.

Ge något

V vill inte bara bli accepterad som en förhandlingspart. Dadgostar vill också att förhandlingarna ska ge ett tydligt resultat.

På V:s önskelista står bland annat höjd garantipension, slopat karensavdrag, höjt tak och höjd ersättningsnivå i sjuk- och aktivitetsersättningen samt avdrag för fackföreningsavgiften.

Att en ny S-ledd regering kommer att driva en mer vänsterinriktad politik är naturligt, enligt Dadgostar.

– Det kommer ju att bli så att mittpunkten i det här samarbetet flyttas till vänster, säger hon.

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT