SVERIGES ENTREPRENÖRER

Artistens vinkällare gav uppsving för fjällhotellet

Fjällhotellets delägare Petter Askergren satsade på prisbelönad vinkällare. Bild: Erik Mårtensson, Tim Aro

Det anrika fjällhotellet Granen i Åre dubblade omsättningen på fem år och stod emot coronasmällen. Verksamheten fick också en extra boost när artisten Petter gick in som delägare, skriver Di.

I mitten av 2000-talet omvandlade delägare Titti Rönngren fjällhotellet Granen till en året-runt-verksamhet. Sedan i fjol har även restaurangen helårsöppet. Det är några bidragande faktorer till att Granen har ökat sin omsättning och gått flera år med vinst, med undantag för pandemiåret 2020.

En extra boost var när Petter Askergren kom in som delägare 2017 och storsatsade på att bygga upp hotellets vinkällare.

– Petter kom in som delägare så det var en liten nystart. Vi blev mer av en vinrestaurang och Petters namn drar ju så klart gäster, säger Granens andre delägare Claes von Matérn.

Petter Askergren, som är en utbildad sommelier och har flera vinimporter, hade en vision att bygga den bästa italienska nebbiolokällaren. Det har gett goda resultat. Granen har tilldelats utmärkelsen Star Wine List två år i rad och har sedan dess varit nominerade varje år.

– En idé var att folk skulle kunna komma in och utan att bli ruinerade dricka vin från sitt födelseår som en kul grej, säger han.

Dagens industri: Artistens vinkällare fick fart på fjällhotellet