Oroliga tider ställer krav på ledarskapet

Genrebild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Begynnande lågkonjunktur och fortsatt energikris. Utmaningarna för landets företag fortsätter. I det läget gäller det att behålla fokus på både affärsidé och medarbetare, skriver Företagande.se.

I tider av osäkerhet, och allt pekar på att de tuffa tiderna fortsätter nästa år, gäller det att vara lyhörd för medarbetarnas välbefinnande och produktivitet. I det läget blir transparens och kommunikation viktiga verktyg.

– Använd data och fakta för att skapa en djupare förståelse för verksamhetens resultat och utsikter så att alla anställda är informerade. Ha regelbunden och öppen kommunikation med dina medarbetare. Genom att vara en transparent ledare som delar med sig bidrar du till att öka det allmänna välbefinnandet, säger Maria Duni, nordenchef på Personio i en intervju på Företagande.se.

Det motverkar även så kallad ”Quiet Quitting” vilket kan översättas med ”tyst nedtrappning”: en situation där personalen endast gör det absolut nödvändiga och inte tar några egna initiativ. En reaktion som uppstår i oroliga tider.

Företagande.se: 2023 blir ett utmanande år – så agerar du som ledare