SVERIGES ENTREPRENÖRER

Sveriges bästa entreprenör: Nu måste säkerhetspolitiken prioriteras högst

Ilija Batljan, vd på Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) utsågs nyligen till Sveriges främsta entreprenör av EY. Bild: Pressbild

Ilija Batljan har flytt från krig, varit politiker och utsetts till Sveriges främsta entreprenör. Nu vill han att säkerhetspolitiken prioriteras upp och att krigets inverkan på näringslivet inte möts med regleringsiver. ”Idag är det är för lätt att reglera”, säger han till TN.

Ilija Batljan är vd på Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB). Bolaget förvaltar och äger hyresrätter och samhällsfastigheter runtom i Sverige. Ilija Batljan är uppvuxen i Montenegro, men flyttade senare till Mostar där han studerade ekonomi och verkade som ordförande för studentkåren. 1993 tvingades han, hans fru och dotter fly från kriget i Jugoslaven till Sverige.

– Jag blir påmind i dessa dagar om krig och dess konsekvenser. Att tvingas fly är fruktansvärt, det är förstås ett stort trauma för alla de som drabbas. Men det gäller att försöka överleva och samtidigt se framåt och försöka bygga ett nytt liv utifrån nya förutsättningar.

Karriär inom politiken

Efter ett par år i Sverige blev han aktiv i politiken och verkade bland annat som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Nynäshamns kommun samt som landstingsråd i opposition i Stockholms läns landsting.

– Jag har alltid haft ett stort samhällsengagemang. Och när jag kom till Sverige 1993 var det en valrörelse som var starkt präglad av Socialdemokraterna. Samtidigt tyckte jag om de grundläggande idéerna om att skapa bra förutsättningar för alla människor att kunna förverkliga sina drömmar. Det var därför som jag också blev socialdemokrat.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB grundades i mars 2016 och har i dagsläget drygt 400 medarbetare och fler än 200 000 aktieägare. Numera är SBB noterat på Stockholmsbörsen.

– Jag har aldrig sett politiken som en karriär. För mig var det ett sätt att göra min samhällstjänst och ge tillbaka för det som Sverige har gjort för mig och min familj, i det att vi fick en fristad här. När jag senare kände jag att jag gjort min samhällstjänst så kunde jag gå vidare.

Viktigaste valfrågan

Inför årets riksdagsval har han bara en fråga som han vill få upp på agendan.

– Det är att vi borde införa allmän värnplikt. I dessa tider är den frågan viktigare än något annat. För Sverige, som idag har stora integrationsutmaningar, skulle allmän värnplikt kunna bidra till både att vi kan försvara landet om det behövs och skapa fler möjligheter för unga människor att träffas över klassgränserna.

”Det är fördelen med meritokratins marknadsekonomi, att man allokerar kraft, resurser och kunskap till där den gör mest nytta”

Han menar dock att det i dagsläget finns en regleringsiver som politiken bör ta tag i.

– Idag är det är för lätt att reglera och komma med pekpinnar. Det är otroligt viktigt att det finns möjligheter för att entreprenörer ska kunna genomföra saker på det mest effektiva sättet. Det är fördelen med meritokratins marknadsekonomi, att man allokerar kraft, resurser och kunskap till där den gör mest nytta.

Vill inte se mer regler

Det är viktigt att det inte tillförs nya regler och att man även ser över om man kan ta bort gamla. Bara att få till ett övergripande perspektiv skulle underlätta för företagen, menar han.

– Vi företag anpassar oss till vilken politik det än blir. Men vi måste bedriva vår verksamhet och se till att den fungerar över tid. Därför är det svårt för företagen att hantera ryckighet.

”Nu gäller det för oss att stå upp för demokratin”

I takt med Rysslands invasion av Ukraina har även det säkerhetspolitiska läget dramatiskt förändrats. Det svenska näringslivet är överlag bra rustat för det nya läget, menar Ilija Batljan.

– Sen kommer vi alla att behöva fundera över hur det nya Europa kommer att se ut. Vi har fått en diktator som angriper andra länder i Europa, det är en stor händelse och nu gäller det för oss att stå upp för demokratin.

”Det viktigaste är att man fortfarande är fokuserad på det långsiktiga målet”

Han menar att länder som Tyskland kommer att ha större ekonomiska utmaningar än Sverige givet deras exponering mot Ryssland.

– Europas ekonomi kommer att påverkas och där tycker jag att Sverige står starkt rustat, även om vi alla kommer att påverkas. Men kriser kommer och går. Det enda som är säkert är att det kommer att komma fler kriser, det viktigaste är att man fortfarande är fokuserad på det långsiktiga målet.

Han konstaterar vidare att räntorna varit låga under lång tid och att han ”inte tror att det är fel” om räntorna går upp.

– Men vi får se var inflationen kommer att ta vägen. Det är fortfarande oklart hur mycket de inflatoriska drivkrafterna kommer från riktig inflation och hur mycket som beror på gap i värdekedjorna. Det kommer vi nog veta mer om framåt sommaren.

Påverkar investeringsviljan

Dessutom kan kriget innebära att investeringsviljan påverkas och att det i sin tur påverkar tillväxten.

– Det kommer att vara helt avgörande hur länge kriget kommer att pågå. Man hoppas förstås på fred, men det vet man aldrig. Det kommer att ha påverkan på investeringsviljan.

Överlag menar han att politiken inte ska ha för mycket pekpinnar på företagen.

– Nu har vi krig i Europa och många svenska företag har tagit stort ansvar. Men jag tycker inte att man ska ha för mycket pekpinnar på företagen, utan företagen ska kunna agera utifrån sina förutsättningar och utifrån de värderingar som deras aktieägare bestämt.

Prisad entreprenör

Ilija Batljan utsågs nyligen till Sveriges främsta entreprenör av EY.

– Det är kul att uppmärksammas. Det är ett erkännande för mig och mina medarbetare att vi tillsammans lyckats bygga upp ett av Nordens största fastighetsbolag under sex år.

Hur skulle du beskriva dig själv som entreprenör?

– Jag tror att jag är en väldigt engagerad person med ett stort fokus på samhällsengagemang och att skapa långsiktiga värden. Det är det som har gjort att många av mina medarbetare har jobbat länge tillsammans med mig. Det har varit en fantastisk resa med mycket hårt arbete och många utmaningar.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en entreprenör?

– Jag tror att det är viktigt att man jobbar hårt och att man är fokuserad på målet. Sedan är det också viktigt att man är en del i ett team. Ingen ensam kan göra något, men många tillsammans kan åstadkomma väldigt mycket. För att lyckas som entreprenör tror jag att man behöver en kombination av driv, ödmjukhet, nyfikenhet och samarbetsförmåga.

Han lyfter fram att många entreprenörer väntar för länge med att ta in kapital.

– Ensam är inte stark, och det är väldigt lätt att man försöker göra allt själv. Vissa försöker äga allt själv men man kan ofta lyckas bättre om man tar med delägare som kan tillföra kompetens och erfarenhet. Det handlar inte bara om pengar, utan om helheten.

Efter att ha blivit utsedd till Sveriges främsta entreprenör ska Ilija Batljan representera Sverige vid den internationella finalen EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco i juni.

– Det är väldigt hedrande att få representera Sverige. Jag kommer se till att vara en värdig representant för Sverige och då måste man göra det man kan för att vinna och i den här tävlingen handlar det om att fortsätta bygga vidare på sitt bolag. Vi bygger Europas största fastighetsbolag för social infrastruktur. Vår resa har bara börjat och vi fortsätter att jobba hårt.