KRIGET I UKRAINA

Krypto – den nya krigsvalutan

Ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj har bett om donationer i kryptovaluta. Arkivbild. Bild: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Ukrainakriget (TT)

Kryptovalutor har blivit betalningsmedel i krigstid. I Ukraina ber regeringen om kryptodonationer till sin militär. Samtidigt finns en oro för att befolkningen i Ryssland ska försöka komma runt sanktionerna med hjälp av digitala valutor.

– Det har varit häpnadsväckande att följa, säger Frank Schuil, vd på svenska kryptomäklaren Safello.

Medan både ryska banker, privatpersoner och företag drabbas av västvärldens sanktioner går det fortfarande att handla med kryptovalutor.

Stora aktörer som Coinbase och Binance fortsätter att göra transaktioner i Ryssland. Förevändningen är att det går emot hela tanken bakom de decentraliserade och gränsöverskridande valutorna att begränsa ett lands invånare från att handla med dem.

Oron för att Kreml och rika ryssar på så sätt ska komma runt sanktionerna lyftes av Europeiska centralbankschefen Christine Lagarde på ett möte med EU:s finansministrar förra veckan.

Att Ryssland skulle gå över till att handla med kryptovalutor är dock enligt Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, osannolikt.

– Kryptomarkanden är för liten för att kunna ta hand om den mängd transaktioner som behövs för ett stort land som Ryssland. Den vägen är nog inte praktiskt genomförbar, säger han.

Dåligt integrerad

Stora kryptotransaktioner bevakas dessutom av myndigheter i EU och USA, vilket gör det svårt för ett land att använda kryptovalutor. Mindre belopp som görs av privatpersoner kan däremot vara svårare att hålla koll på.

– Att kryptomarknaden dessutom är dåligt integrerad med resten av ekonomin är också en svårighet. Det är få företag som vill eller kan göra transaktioner med kryptovalutor och speciellt inte om anledningen misstänks vara att hjälpa Ryssland kringgå sanktioner, säger han.

Däremot är kryptovalutor en möjlighet för ryssar att skaffa sig en hårdvaluta när värdet på rubeln rasar, ungefär på samma sätt som att köpa guld.

– Det är någonting som möjliggör för hushåll att skydda sina besparingar i tider av finansiell kris, säger Johan Javeus.

Samtidigt spelar kryptovalutor även en annan roll i kriget. I takt med att den ukrainska regeringen har bett om donationer i form av kryptovalutor har det flödat in bitcoin och ether i landet. Bara krigets första vecka donerades kryptovaluta till ett värde av nära 55 miljoner dollar, enligt CNBC.

– Är du i en krigssituation där den vanliga valutan inte är stabil och banksystemet kan komma att stängas är kryptovalutor ett logiskt alternativ för många. Krypto är ett smidigt sätt att veta att en betalning går direkt från a till b, säger Johan Javeus.

Avgörande roll

Han tror att kriget i Ukraina visar att kryptovalutor kan ha ett värde utöver rena spekulationssyften.

– Krypto är inte bara positivt, och inte bara negativt. Det finns problem med att det kan användas vid brottslig verksamhet, men det kan också användas på andra sätt som många tycker är betydligt bättre. Det här är ett sådant exempel, säger han.

Även Frank Schuil, vd för svenska kryptomäklaren Safello, tror att kriget kan visa blockkedjeteknikens fördelar.

– För första gången spelar kryptovalutor en avgörande roll i ett geopolitiskt schackspel. Det har aldrig använts på det här sättet förut. För mig som följt den här branschen länge har det varit häpnadsväckande att se, säger han.

Exakt hur den ukrainska regeringen ska använda kryptovalutorna tror han att man själv funderar ut längs vägen.

– På samma sätt som sociala medier används i det här kriget på ett sätt som vi aldrig tidigare har sett, så visar det finansiellt vad den här tekniken kan göra.

Bolaget har byggt en funktion där det med hjälp av Swish och bank-id går att donera krypto direkt till den ukrainska regeringen. På några dagar har det kommit in krypto till ett värde av runt 50 000 kronor genom tjänsten.

– Vi är överväldigade av responsen. Krypto är ett kraftfullt sätt att få pengar i realtid från privatpersoner och företag, särskilt när de finansiella systemen är pressade, säger han.

Johanna Ekström/TT

Frank Schuil, vd för kryptomäklaren Safello. Bild: Gustaf Månsson/SvD/TT