Centern dissar MP-utspel om ränteavdrag

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Gärna en avtrappat ränteavdrag. Men knappast nu, är Centerpartiets besked.

Att besluta om ett nedtrappat ränteavdrag den sista budgeten inför riksdagsvalet, är inte aktuellt, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

– Jag tror inte att den sista statsbudgeten inför ett val, där det redan är en ganska hög temperatur i skattedebatten, är den bästa förutsättningen för att göra en sån överenskommelse, säger han.

Miljöpartiets Åsa Lindhagen, finansmarknadsminister, sade till TT i tisdagskväll att hon gärna ser ett nedtrappat ränteavdrag, som i huvudsak handlar om bostadslånen, redan nästa år, alltså i den budget som ska förhandlas i höst.

– Jag tycker mig se en öppning att äntligen kunna göra någonting åt det här. Vi vill se en rejäl avtrappning av ränteavdraget med ett första steg redan i nästa års budget, som vi ska ta beslut om i höst, sade hon.

Öppningen hon refererar till är bland annat finansminister Magdalena Andersson och Socialdemokraternas utspel i en rapport till partistyrelsen, där ett sänkt ränteavdrag föreslås. Även de flesta andra partierna i riksdagen är för ett avtrappat ränteavdrag.

Men ett av regeringens samarbetspartier, Centern, är inte med på noterna, i alla fall inte nu. Förvisso har Centern ett stämmobeslut på att fasa ut ränteavdraget. Men det krävs ett brett underlag i riksdagen för så stora beslut som måste vara långsiktigt hållbart. Att komma överens brett redan till höstbudgeten ser Emil Källström som omöjligt.

– Den diskussionen kommer inte att uppstå under sommaren, säger Emil Källström.

Olle Lindström/TT