KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Cementa fortsätter krossa - kamp mot klockan

Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för Cementa och Heidelberg Cement norra Europa. Foto: Cementa Bild: Cementa

Ekonomi (TT)

Trots att Cementas tillstånd för kalkbrytning i Slite går ut på söndag kommer krossen att gå och produktionen av cement rulla på.

Bolaget vidhåller att det blir cementbrist längre fram om regeringen inte beviljar ett tillfälligt tillstånd för hela verksamheten ganska snart.

– Vi behöver ett tillstånd senast i mitten av november då andra möjligheter är begränsade i tid och osäkra för att kunna upprätthålla leveranstrygghet, , säger Karin Comstedt-Webb, hållbarhetschef på Cementa inom koncernen Heidelbergcement Europa, till TT.

För en månad sedan sade samtliga partier i riksdagen ja till regeringens hastigt framtagna undantagslag för Cementa, för att göra det möjligt att undvika stopp i produktionen och cementbrist i Sverige. Bolagets anläggning på Gotland står för merparten av den cement som används i Sverige.

Lagen ger regeringen möjlighet att pröva en ansökan om förlängning av bolagets nuvarande tillstånd, ett tillstånd som går ut den 31 oktober. Bolaget skickade in sin ansökan i slutet av september och den arbetar regeringen med för fullt.

Remissrunda pågår

För närvarande pågår en andra remissrunda med synpunkter från myndigheter, enskilda och andra berörda på bolagets ansökan om förlängt tillstånd. Flera myndigheter har kritiserat Cementas ansökan och pekat på brister och satt frågetecken för om regeringen ens kan förlänga tillståndet. Cementa har svarat på kritiken och myndigheter och andra har nu fram till den 31 oktober respektive den 8 november på sig att komma med synpunkter på bolagets svar.

Beslut dröjer

Det betyder att regeringen inte kommer att kunna ta något beslut om bolagets ansökan om tillfälligt tillstånd förrän tidigast i mitten av november. Något som kan störa tidplanen är att det kan bli en regeringsombildning under november eftersom Stefan Löfven ska avgå som partiledare för Socialdemokraterna och som statsminister, vilket kan påverka tid och agenda för regeringsbeslut.

Men Cementa har sedan Mark- och miljööverdomstolen i juli avvisade bolagets ansökan om fortsatt och utökad brytning i Slite vidtagit vissa åtgärder. Det handlar om åtgärder för att minska risken för cementbrist i väntan på nya tillstånd.

Under hösten har bolaget ökat takten i brytningen för att lägga upp ett lager att använda i produktionen av cement. Det ska räcka minst några veckor. Kort efter domstolens beslut skrev Cementa avtal om stenleveranser från Nordkalk på Gotland, mindre än två mil bort från Slite. Den stenen ska successivt fasas in i produktionen och kan så småningom täcka råvarubehovet i flera år framåt.

Juridiskt finlir

För att verksamheten, minus brytning, i Slite ska kunna fortsätta den 1 november måste vatten ledas om, för att maskiner och annat i brotten inte ska dränkas. Det bedömer bolaget går att göra inom de legala ramar som finns.

Stenkrossen kommer också att gå. Bolaget har anmält krossverksamheten till länsstyrelsen som skickat ut anmälan på remiss till den 4 november. I väntan på besked från länsstyrelsen använder sig bolaget av ett undantag i lagen som gör det möjligt att under en kortare tid, högst 30 dagar på ett år, köra krossen utan myndighetsbeslut.

Lars Larsson/TT

Fakta

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen har för att undvika akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt föreslagit tillfälliga undantag i miljöbalken. Den omfattar bara sten som omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning. Men regeringen gick ändå vidare och den 29 september röstade riksdagen ja till lagförslaget.

Regeringen arbetar sedan den 21 september med bolagets ansökan om tillfälligt tillstånd. Ansökan är ute på en andra remissrunda till myndigheter och andra berörda där sista datum är den 8 november.

Regeringen väntas tidigast fatta beslut om ansökan i mitten av november.