DEBATTEN OM BROMMA FLYGPLATS

Riksdagen vill bromsa Brommastopp

För en månad sedan meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff att de vill avveckla Bromma flygplats. En majoritet i riksdagens trafikutskott vill bromsa beslutet. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Miljöpartister kan ha ätit tårta för tidigt. Riksdagens trafikutskott begär att regeringen ska vänta med beslut om att lägga ner Bromma flygplats. Det är förhastat att ta beslut mitt i pandemin och en plan om hur Arlanda ska utvecklas måste fram först.

En majoritet i trafikutskottet föreslår i sitt betänkande om luftfartsfrågor ett tillkännagivande till regeringen från riksdagen om Brommas framtid.

Tillkännagivanden är en form av uppmaningar som regeringen på något sätt måste svara på.

Utskottet anser att "Bromma flygplats ska fortsätta vara en modern flygplats och att beslut om Bromma flygplats framtid tidigast bör tas när flyget återhämtat sig och tillförlitliga prognoser avseende flygets utveckling kan göras", heter det i förslaget.

Anders Åkesson, trafikpoltitisk talesperson för Centerpartiet, säger i en skriftlig kommentar att riksdagen återtar initiativet om Bromma och Arlandas framtid

"Beslut om landets och Stockholms tillgänglighet ska tas i rätt ordning och belysa alla perspektiv. Det duger inte att fatta ett beslut med långtgående effekter på människor i hela landet baserat på pandemieffekter här och nu. Det är direkt oseriöst", hävdar Åkesson.

Där sägs också "att regeringen bör få i uppdrag att ta fram en plan för utveckling och utökning av Arlanda flygplats inklusive miljötillstånd för att säkra tillräcklig flygkapacitet i Stockholms­området baserat på tillförlitliga prognoser."

Utskottet föreslår att regeringen i december i år, senast, ska lägga fram en plan för Arlandas utveckling.

Regeringen meddelade i april att den vill avveckla Bromma flygplats och utreda en flytt av trafiken till Arlanda. Utredningen är tillsatt och ska leverera efter sommaren. Den ska också undersöka om Arlanda har kapacitet att ta över trafiken från Bromma.

Lars Larsson/TT