FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Inrikesresor med flyget minskade

Terminal 4 på Arlanda. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Flygresandet totalt ökade sammantaget något under november. Men en minskning i inrikesresandet med 6 procent jämfört med i fjol oroar Swedavia.

Swedavias flygplatser hade i november närmare 2,4 miljoner resenärer, en ökning med 1 procent jämfört med november i fjol, visar trafikstatistik.

Utrikesresandet ökade i en något svagare takt än tidigare månader, med cirka 5 procent jämfört med november 2022. Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter var drivande vad gäller utrikesflyget.

"Samtidigt minskade inrikesresandet, vilket är bekymmersamt och riskerar om denna utveckling fortsätter att leda till ett minskat destinationsutbud, högre biljettpriser och sammantaget en försämrad tillgänglighet både inom Sverige och till resten av världen", säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Stockholm Arlanda hade nära 1,7 miljoner resenärer i november, en ökning med 5 procent jämfört med i fjol. För Göteborg Landvetter var motsvarande siffror 360 000 resenärer och 3 procent.

För övriga av Swedavias flygplatser var utvecklingen varierande, men "tendensen var övervägande negativ jämfört med november 2022", skriver Swedavia. Sämst gick Malmö Airport och Bromma i Stockholm som minskade med 21 respektive 17 procent.