FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Regionrådet om Arlandas chocktapp: ”Inte haft tillräcklig krisinsikt”

Aida Hadzialic (S), finansregionråd i Region Stockholm. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Arlandas tillgänglighet har minskat kraftigt de senaste åren. Nu kommenteras utvecklingen av Aida Hadzialic, finansregionråd i Region Stockholm. ”Vi har inte haft tillräcklig krisinsikt och inte kraftsamlat på allvar kring Arlanda”, säger hon till Dagens Nyheter.

Mellan åren 2018 och 2023 minskade antalet flyglinjer och flyg från utlandet till Arlanda med 25 procent. På inrikesfronten var minskningen hela 32 procent under samma period. Det enligt en ny rapport från Visit Sweden, som slog ner som en bomb när den släpptes under gårdagen.

Nu kommenteras den dystra utvecklingen av Aida Hadzialic, finansregionråd i Region Stockholm. I en intervju med Dagens Nyheter lyfter hon sin oro för att Arlanda halkar efter Kastrup. Hon lyfter fram att flygplatsen är viktig inte minst för industrisatsningarna i Norrland, men också för att Sverige ska vara attraktivt för turister. Om inget görs kommer Sveriges ekonomiska tillväxt att påverkas negativt, säger hon.

I rapporten från Visit Sweden framgår det att Stockholm ligger i bottenskiktet när tillgängligheten i 14 europeiska regioner har jämförts. På Bromma, Skavsta och Västerås har tillgängligheten försämrats ännu mer än på Arlanda.

– Vi har inte haft tillräcklig krisinsikt och inte kraftsamlat på allvar kring Arlanda, säger Aida Hadzialic till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter: Förbindelserna till Arlanda minskar rejält