DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: Folkvalda tar inte ansvar – krävs krafttag mot slöseriet

Christian Ekström, vd Skattebetalarnas förening. Foto: Pressbild.

Kommuner och regioner har gjort 300 miljarder kronor i vinst de senaste åren. Men få har satt av några pengar att tala om och nu vill många se höjda skatter och få högre statsbidrag – vilket hade kunnat undvikas. ”Inget annat än skamligt”, skriver Skattebetalarnas förening i ett debattinlägg på Expressen.

I stället för att lägga undan pengar till sämre tider har många kommuner och regioner berikat sig och skickat notan till skattebetalarna. Det menar Christian Ekström och Erik Bengtzboe, vd respektive chefsekonom på Skattebetalarnas förening.

I en debattartikel på Expressen tar de upp en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv, som visar att kommunerna och regionerna tillsammans hade kunnat spara över 120 miljarder kronor i resultatutjämningsreserven, RUR, mer än vad som blev fallet. Dessutom hänvisar duon till andra siffror som gör gällande att kommunerna årligen lägger 30 miljarder kronor på ”oförklarliga överkostnader” inom skola och äldreomsorg.

”Att landets folkvalda inte har tagit sitt ansvar under bättre tider för att man ska stå rustade inför sämre tider är inget annat än skamligt”, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.

Expressen Debatt: Svenskarna har inte råd med politikernas slöseri