DEN SVENSKA EKONOMIN

Endast 10 procent av svenskarna tycker att utvecklingen går åt rätt håll

Svenskarna oroar sig för den ekonomiska utvecklingen. Bild: Henrik Montgomery/TT

En ny konsumentmätning avslöjar att svenskarna ser dystert på landets framtid. En titt på liknande mätningar i andra länder i västvärlden visar att stämningen är betydligt muntrare på andra håll.

Gängkrig, ökade kostnader, stigande räntor och en svag valuta. Det är inte mycket som går Sveriges väg just nu. Åtminstone om man ska tro en undersökning som sajten Kvartal har gjort i samarbete med Demoskop. I undersökningen säger 90 procent av de tillfrågade att de anser att Sveriges utveckling går i fel riktning.

Dagens Industri har jämfört resultatet med liknande mätningar i USA, Kina och EMU-området. I samtliga tre områden ser konsumenterna ut att ha en betydligt mer positiv bild av situationen och framtiden än vad som är fallet i Sverige. Bland annat tas låg arbetslöshet, starka valutor och en växande detaljhandel upp som exempel.

Dessutom har konsumenterna i många andra länder bundit sina bolån på betydligt längre tider än vad som är vanligt förekommande i Sverige. Snittet i EMU-området ligger på 23 år.

DI Analys: Svensken klarar stålbadet - men nu gör det ont