RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Räntan sänks – ”Viktig signal om fler sänkningar”

Riksbanken sänker styrräntan till 3,75 procent. Bild: Anders Humlebo/TT

Ekonomi (TT)

Styrräntan sänks till 3,75 procent. Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, välkomnar beskedet och menar att det är en viktig signal om fler sänkningar under året.

Kronan backar tre öre mot dollarn och euron efter beskedet. Marknadsräntorna sjunker marginellt.

Räntesänkningen – som kommer efter tio räntehöjningar i rad – är den första på över åtta år. Beslutet fattades av en enig riksbanksdirektion och var väntat.

Varnar för inflationsrisker

Sannolikheten för en räntesänkning låg på cirka 80 procent i prissättningen på penningmarknaden inför beskedet och de fyra storbankernas ekonomer var eniga i sin bedömning om att det skulle bli en sänkning.

I en penningpolitisk uppdatering, bifogad till räntebeskedet, beskriver Riksbanken inflationsutsikterna som osäkra.

"Det finns risker som kan göra att inflationen i Sverige stiger igen, främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan", skriver Riksbanken i uppdateringen.

Enligt Riksbanken är inflationen nu nära målet och lägre än vad banken hade räknat med.

"Information som har tillkommit sedan den penningpolitiska rapporten i mars stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga", skriver Riksbanken.

KPIF-inflationen uppmättes till oväntat låga 2,2 procent i mars, vilket kan jämföras med Riksbankens mål på 2,0 procent. Andra indikatorer – som mätningar av företagens prissättningsplaner – pekar också tydligt mot ett minskat tryck uppåt på priserna i svensk ekonomi.

"I linje med prognosen"

Det följde inte med någon ny penningpolitisk rapport eller ny räntebana från Riksbankens direktion i onsdagens räntebesked. I räntebanan som gjordes i den penningpolitiska rapporten från marsmötet sades att det lutade åt 4-5 räntesänkningar under 2024-2025.

De som hade hoppats på en andra sänkning av styrräntan redan i juni verkar få vänta förgäves.

"Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i linje med prognosen i mars", skriver Riksbanken i onsdagens räntebesked.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, menar att besked var väntat och välkommet för svenska hushåll och företag.

– Riksbanken sänder också en viktig signal om fler sänkningar under året. Det visar en gång för alla att kampen mot inflationen är över och att regeringen nu med full styrka kan fokusera på tillväxtfrämjande politik, säger han till TN.

Sacos chefsekonom Håkan Regnér är inne på samma spår.

– Ett litet steg mot en bättre samhällsekonomi och ett stort steg mot bättre privatekonomi för alla låntagare, säger han i ett pressmeddelande.

Joakim Goksör/TT