RÄNTAN OCH INFLATIONEN

ECB höjer räntan till högsta nivån på 22 år

Räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde. Arkivbild Bild: Michael Probst AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Börsnedgången fördjupas, kronan backar och marknadsräntorna klättrar uppåt. Utvecklingen följer på ett hökaktigt räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med höjda inflationsprognoser som bäddar för mer åtstramningar.

Den så kallade refinansieringsräntan höjs till 4 procent, medan marginalräntan höjs till 4,25 procent och räntan på bankinsättningar i ECB – den viktigaste styrräntan – höjs till 3,50 procent. Det är den högsta räntenivån sedan 2001.

ECB bekräftar även att man kommer avsluta sina obligationsköp för att täcka upp för förfall av obligationer i juli.

Så långt ligger beskedet i linje med marknadens förväntningar.

För hög inflation, för länge

ECB beskriver dock inflationen framöver som fortsatt för hög under för lång tid.

ECB:s ekonomer höjer också sina inflationsprognoser för 2023-2025. För i år räknar man med 5,4 procent i inflation, upp från 5,3 procent. För 2024 ligger prognosen på 3 procent, upp från 2,9 procent och för 2025 höjs prognosen till 2,2 procent, från 2,1 procent.

Euron återhämtar sig något efter räntebeskedet, upp tre öre mot kronan.

Marknadsräntorna stiger också något. Räntan på en tioårig svensk statsobligation går upp till 2,61 procent, från 2,58 procent före räntebeskedet.

Tillväxtprognosen sänks

Börsen backar 1 procent, vilket kan jämföras med en nedgång på 0,5 procent före beskedet.

ECB:s BNP-prognos sänks till 0,9 procent i tillväxt i år, ned från 1 procent. För 2024 sänks också tillväxtprognosen till 1,5 procent, från 1,6 procent. För 2025 ligger prognosen kvar på 1,6 procent i tillväxt.

Räntebeskedet kommer sedan USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i onsdags kväll tog en paus i räntehöjningarna, men flaggade för att det kan behövas två räntehöjningar till under 2023 för att få bukt på inflationen i USA.

Centralbankerna i Australien och Kanada har nyligen också lämnat oväntat hökaktiga räntebesked.

Räntebeskedet kommer inför Riksbankens nästa räntemöte i slutet av juni, där marknaden räknar med en höjning av styrräntan med 25 punkter.