RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Riksbanken: Tufft för handeln och byggföretag

Riksbanken presenterar ny företagsundersökning. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Handeln har det tufft i inflationstider, när konsumenter drar ned på sina inköp eller väljer billigare varor samtidigt som kostnaderna lyfter.

Tvärniten för bostadsbyggandet slår samtidigt mot små företag i byggbranschen, enligt en företagsundersökning gjord av Riksbanken.

Svenska storföretag inom industrin – särskilt exportindustrin – ser en stark efterfrågan och god orderingång, enligt en ny företagsundersökning gjord av Riksbanken. Produktionstakten är också hög..

"Söker billigare alternativ"

Men i handeln är tongångarna betydligt dystrare, enligt företagsundersökningen Riksbanken har gjort med representanter för 43 storföretag under perioden 26 april-10 maj.

"Den höga inflationen har försämrat hushållens ekonomi och försäljningsvolymerna minskar. Det är även tydligt att hushållen i allt större utsträckning söker efter billigare alternativ och/eller väljer bort varor, vilket ytterligare försämrar lönsamheten i sektorn", skriver Riksbanken.

"Kostnadsökningarna utgör fortsatt ett bekymmer för handeln, som får ökade inköpskostnader när kronan är svag", tillägger Riksbanken.

I byggsektorn klarar sig större byggföretag genom att ställa om från bostadsbyggande till att bygga mer samhällsbyggnader och infrastruktur.

"Små företag i byggbranschen, som ofta är mindre diversifierade, har det dock mer kämpigt", skriver Riksbanken.

Höjer priser – om det går

Inom industrin har prishöjningsplanerna dämpats i takt med att företagens kostnader inte längre stiger så kraftigt. Inom handeln fortsätter dock företagen att försöka kompensera sig för ökade kostnader och vikande lönsamhet.

”Vi kommer att försöka höja priserna om det går", säger en aktör i handeln i företagsundersökningen.

Undersökningen ingår i en serie undersökningar Riksbanken gör regelbundet. De 43 företagen som representeras har omkring 250 000 anställda och har intervjuats i samband med besök, via telefon eller webbaserade lösningar.

Joakim Goksör/TT