DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Tjänstesektorn ångar på i eurozonen

Tjänstesektorn lyfter oväntat starkt i Frankrike och Tyskland i mars, enligt inköpschefsindex. Arkivbild. Bild: Berit Roald/NTB/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Det är oväntat bra drag i den privata sektorn i två största ekonomierna i eurozonen: Frankrike och Tyskland. Det är tjänstesektorn som lyfter aktivitetsnivån, medan tillverkningsindustrin bromsar in.

Ett preliminärt inköpschefsindex för den tyska ekonomin steg till 52,6 i mars, upp från 50,7 i februari. Uppgången var betydligt större än väntat.

Motsvarande index från Frankrike lyfte till 54, vilket också var bättre än väntat.

Men det är i tjänstesektorn det går bra, enligt indexen. Tillverkningsindustrin i de båda länderna har foten på bromspedalen med indexnivåer klart under 50 – vilket utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

Inköpschefsindex för Tysklands tillverkningsindustri i mars föll till 44,4, från 46,3 i februari. Analytiker hade räknat med en uppgång till 47.

För den franska tillverkningsindustrin steg indexet från 47,4 i februari till 47,7 i mars. Men analytiker hade räknat med ett tydligare lyft, till 48.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg samtidigt till 53,9 i Tyskland, mot väntade 51. I Frankrike blev det ett lyft till 55,5, mot väntade 52,5.