USA:S EKONOMI

"USA:s jobbsiffror går åt rätt håll"

Fedchefen Jerome Powell siktar på fler räntehöjningar. Arkivbild. Bild: Jose Luis Magana/AP

USA (TT-Bloomberg)

Jobbsiffrorna i USA överträffade förväntningarna. Samtidigt steg arbetslösheten och genomsnittslönerna ökade mindre än väntat.

– Bilden är blandad och motstridig. Det finns faktorer som indikerar att vi ser en mjukare utveckling på arbetsmarknaden, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Ekonomerna hade i snitt räknat med 225 000, enligt en prognossammanställning från Bloomberg. I januari var jobbtillväxten 517 000, enligt reviderade siffror.

Arbetslösheten var samtidigt högre än prognoserna, 3,6 procent mot väntade 3,4 procent.

– Marknadens omedelbara tolkning är att det här ändå går åt rätt håll, att arbetsmarknaden mjuknar lite, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Ett högre tryck på den amerikanska jobbmarknaden bedöms lyfta den redan höga inflationen och tvinga amerikanska centralbanken (Fed) att höja styrräntan ytterligare.

– Avmattning är en förutsättning för att inflationen på sikt ska gå ned så att centralbankerna inte ska behöva räntan så mycket. Bland de initiala reaktionerna märktes därför både fallande långräntor och något lägre förväntningar på kommande räntehöjningar från Fed, säger Jens Magnusson.

De genomsnittliga timlönerna steg något långsammare än väntat, 4,6 procent på årsbasis mot väntade 4,7 procent.

Terminshandeln på Wall Street vände till plus efter beskedet.