ENERGIPRISERNA

Priset faller – därför kan elchocken vara över

Ingen elchock i februari. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Elpriset blev i februari det lägsta på länge. Och mycket tyder på att det värsta är över för den här gången.

– Om man tittar i närtid så kommer det ligga den här prisnivån, kanske något lägre, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Den milda vintern fick läget på elmarknaden att lugna ner sig markant.

Efterfrågan på gas sjönk, lagernivåerna ligger nu på rekordnivåer för den här tiden på året. Det i sin tur ger lägre priser på el, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson.

Billigare elräkning i vår

Den svenska vintern har också varit mild och vi har haft mycket förnybar produktion i både januari och februari, säger han.

– Och det har ju hjälpt till att dämpa våra priser.

TT: Så inför våren och sommaren kan man slappna av?

– Ja definitivt, säger Johan Sigvardsson och påminner om att vi också kommer att dra ner på elförbrukningen framöver i takt med att temperaturen blir varmare.

Lägsta priset på länge

Snittpriset för februari månad landar kring 50 öre per kilowattimme (kWh) i elområde 1 och 2 (Norrland). För att hitta ett lägre pris i elområde 2, det vill säga södra och mellersta Norrland, får man backa till juli 2022, då priset låg på 22 öre/kWh.

Snittet för månaden är det pris som är det intressanta för merparten av hushållskunderna, det vill säga alla de med rörligt elprisavtal.

I elområde 3 (Svealand och norra Götaland) hamnade snittpriset på strax över 80 öre/kWh, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är i princip samma pris som i oktober 2022. Innan dess får man backa till hösten 2021 för att hitta ett lägre månadspris.

I Sydsverige, elområde 4, landade februaripriset på drygt en krona, det lägsta sedan oktober 2022.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på i storleksordningen 1:50 kronor per kilowattimme.

Olle Lindström/TT

Martina Karpmyr/TT