KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Preem: Sänkt reduktionsplikt kan ge prischock för diesel

Bild: Anders Wiklund/TT

Preem varnar för en rusning i dieselpriserna som ett resultat av regeringens planer på sänkt reduktionsplikt, skriver DN.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har i Tidöavtalet förespråkat en sänkning av reduktionsplikten med syftet att sänka dieselpriset "vid pump. Men oljebolaget Preem tror att effekten blir den omvända.

– Följden av en sänkning blir att efterfrågan på ren diesel ökar på en redan hårt ansträngd marknad. De nordiska raffinaderierna har de senaste åren dragit ned sin kapacitet för diesel i takt med att efterfrågan på inblandning av biobränsle ökat. Samtidigt har Rysslands invasion ytterligare rubbat balansen på oljemarknaden, säger Eric Westerholm, planeringschef på Preem till tidningen.

Preem har planer på att satsa 3,5 miljarder på bygga om raffinaderiet i Lysekil för produktion av biodiesel från bland annat rapsolja och använd frityrolja.

Tidigare har internationella energibyrån IEA varnat för stigande dieselpriser mot bakgrund av sanktionerna i Ryssland som leder till längre och dyrare transporter av raffinerade oljeprodukter från bland annat Kina.

Dagens Nyheter: Preem: Regeringens planer ger högre dieselpriser