DEN SVENSKA EKONOMIN

Miljardunderskott väntar kommunerna

Tuffare ekonomiska tider väntar för kommuner och regioner. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Ett underskott på 24 miljarder kronor väntar landets kommuner och regioner under 2024, om inga åtgärder vidtas. Det skriver SKR i sin senaste prognos.

Framförallt är det pensionsutbetalningar som tynger.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hade inför regeringens budget i november flaggat för att det behövdes minst 20 miljarder kronor i ökade statsbidrag nästa år.

I budgeten landade summan i stället på 6 miljarder kronor.

Nu släpper SKR sin prognos för regionernas och kommunernas ekonomi framåt, och det är ekonomiskt tuffa tider som väntar.

I Ekonomirapporten, som ges ut två gånger per år, räknar SKR med ett underskott i regionerna på 11 miljarder kronor och ett överskott i kommunerna på 8 miljarder kronor under 2023. I det är olika effektiviseringsåtgärder och ett elstöd på 5 miljarder kronor inräknat.

24 miljarder back

Enligt prognosen kommer det att behövas olika besparingsåtgärder på 47 miljarder kronor under 2024 om regionerna och kommunerna ska klara att nå ett resultat som motsvarar 2 procent av skatter och statsbidrag.

Totalt räknar SKR med ett underskott på 24 miljarder kronor under 2024, om inga åtgärder vidtas.

Främst är det pensionskostnaderna som kommer att stiga, på grund av den höga inflationen.

Under 2025 och 2026 räknar SKR med att pensionskostnaderna återigen faller tillbaka, i takt med att inflationen sjunker.

Rekordresultat senaste åren

SKR har tidigare efterlyst högre statsbidrag framför en rad riktade bidrag. Något som även understryks i rapporten:

"Antalet riktade statsbidrag är fortfarande år 2022 uppemot 200 stycken och en kommun kan ha över 100 olika detaljstyrande statsbidrag att söka, administrera och återrapportera", skriver rapportförfattarna.

En räddning är att de ekonomiska resultaten de senaste åren har varit rekordhöga.

Elin Nordlund/TT

Johanna Ekström/TT