ELKRISEN

Företagare besviken på fördröjt elstöd

Ulf Kristersson (M) samtalar med Joel Lindqvist, ägare av Mat-och chokladstudion i Malmö under slutspurten av valrörelsen 2022. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Under valrörelsens slutspurt besökte Ulf Kristersson ägaren av Mat-och chokladstudion i Malmö. Då lovade moderatledaren att ett elprisstöd skulle vara på plats före jul.

– Det var kanske lite naivt att tro på det, säger Joel Lindqvist efter beskedet om att utbetalningen förmodligen kommer att dröja till nästa år.

Joel Lindqvist ogillar normalt blåsiga höstdagar. Men nu är det något av ett favoritväder. Blåsigt väder betyder billigare el, vilket har varit uppskattat hos skånska företag som brottats med skyhöga räkningar de senaste månaderna.

I augusti landade Mat- och chokladstudions elräkning på cirka 70 000 kronor. I oktober kom en efterlängtad andningspaus med en elräkning på cirka 35 000 kronor, mycket tack vare vädret, men det är fortfarande långt över det normala.

– För ett år sedan hade vi elräkningar på cirka 7 000. Samtidigt som vi har en hög inflation har vi också börjat märka att folk håller i pengarna, säger Joel Lindqvist.

Fick löfte från Ulf Kristersson

I början av september, mitt under valrörelsens slutspurt, fick Joel Lindqvist besök av moderatledaren Ulf Kristersson som reagerade på hans höga elräkningar.

– Ulf Kristersson lovade mig då precis det här, att det innan jul skulle finnas ett stöd på plats för alla som drabbats av höga elräkningar, sa Joel Lindqvist till Sydsvenskan efter besöket.

På torsdagen godkände Energimarknadsinspektionen det elstödsförslag som Svenska kraftnät och regeringen lagt fram, men det finns fortfarande inte något exakt datum för utbetalning.

Regeringen har tidigare sagt att stödet kan betalas ut i början av nästa år. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har lovat ett närmare besked om tidpunkt under november.

Nu pekar dock Svenska kraftnät på att utbetalningarna blir försenade på grund av ett beslut om pristak.

"Det var en tråkig nyhet"

För Joel Lindqvist var beskedet en besvikelse.

– Det känns såklart trist. Det var en tråkig nyhet. Jag hoppas att jag inte kommer behöva säga upp folk. För min del kommer det betyda mer och hårdare arbete.

Han fortsätter med en viss förståelse för förseningen:

– Det är bara att titta på hur lång tid det tog med coronastöden. Och jag är glad för att det kommer ett stöd, men det hade varit så mycket bättre om det var på plats innan jul. Men man får bara slita hårdare, och hoppas att det inte kommer fler uppskjutningar, och att det fortsätter att blåsa.

"Jag vill inte tigga mer"

För Reza Ehsani är utbetalningen brådskande. Han driver en mindre butik i Strövelstorp och befann sig i ett kritiskt läge redan i augusti. Efter en elräkning på cirka 55 000 kronor stängde han av kylar i butiken och började sälja varm läsk.

– Det hjälpte lite, men nu är det inte lika många som köper läsk. Jag vet faktiskt inte hur länge vi kommer att klara oss. Vi tar en dag i taget, så ja, det är akut med stöd från regeringen, och jag skulle behöva veta när det kommer, säger Reza Ehsani.

Under september samlade invånare i Strövelstorp ihop pengar till butikens framtida elräkningar, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om. Insamlingen resulterade i ett bidrag på cirka 20 000 kronor. Reza Ehsani är tacksam för stödet, men hade hellre sett att pengarna kom från staten.

– Jag vill inte tigga mer, jag kan inte fortsätta med det, säger han.

Cornelia Mikaelsson / TT

Fakta

Det är elkunder i elområde 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige som föreslås få stöd.

Stödet beräknas utifrån vad förbrukningen var perioden oktober 2021 till och med september i år.

Stödet kommer att utgå med 79 öre per kilowattimme (kWh) i elprisområde 4 och med 50 öre i område 3.

Alla som har elnätsavtalet för ett hus eller en lokal får stöd. Det är den som har elnätsavtalet när Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts ansökan som får stödet.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, har medelpriset under den aktuella tolvmånadersperioden hela tiden legat klart under 75 öre/kWh, som är det referenspris Svenska kraftnät har beräknat stödet utifrån.

Medelpriset i elområde 3, där bland annat Stockholm och Mälardalen ingår, var 125 öre per kWh. Där blir stödet 50 öre per kWh (Skillnaden mellan medelpriset och referenspriset).

Medelpriset i elområde 4, längst i söder, var 154 öre per kWh under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Där blir stödet 79 öre per kWh.

Källa: Svenska kraftnät