FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Elflygfabrik ger Göteborg 500 nya jobb

Anders Forslund, tidigare forskare vid Chalmers, är nu grundare och vd för bolaget Heart Aerospace som bygger en elflygfabrik i Göteborg. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

En ny fabrik för elflygplan ska byggas i Göteborg, meddelar Heart Aerospace. "Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en helt ny industri", skriver företagets grundare Anders Forslund i ett pressmeddelande.

Företaget ska bygga passagerarflygplan drivna på el, ES-30, som tar upp till 30 passagerare.

I dag arbetar 130 anställda med utveckling, men om tre år beräknas de bli 500 personer. Den siffran kan dubblas så småningom, enligt företaget.

Fabriken ska ligga i Säve utanför Göteborg.

"Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en helt ny industri" skriver Heart Aerospace grundare Anders Forslund i ett pressmeddelande.

Han kallar projektet Northern Runway.

"Sverige är ursprungslandet för flygskammen och antiflygrörelsen. Men med Northern Runway ska vi göra resande med elflyg verkligt och bevara möjligheten att flyga för kommande generationer".

Två nya delägare, Air Canada och Saab, har gått in i Heart Aerospace. SAS har också ingått ett avtal med företaget om att de nya planen ska ingå i deras flotta.