DEBATTEN OM BROMMA FLYGPLATS

Riksdagen kan hejda avveckling av Bromma

Regeringen kan få mothugg i riksdagen om planen att avveckla Bromma flygplats och flytta till Arlanda. Riksdagen vill ha klara papper om följderna före ett avvecklingsbeslut tas. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

En majoritet i riksdagen ser ut att kunna hejda regeringens plan att snabbavveckla Bromma flygplats och klämma in trafiken på Arlanda. Regeringen riskerar få ett argt tillkännagivande i knät som går emot inom kort.

Tidpunkten för att ta beslut om att avveckla Bromma är helt fel, enligt Helena Gellermann (L). Hennes parti samt Moderaterna och Kristdemokraterna står bakom initiativet om ett tillkännagivande till regeringen.

Just att regeringen tar in pandemin som ett skäl att avveckla har retat upp. På torsdagen var infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i trafikutskottet.

Fel ordning

Han följde upp presskonferensen förra veckan där han och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) gjorde klart att regeringen vill avveckla Bromma och låta en utredning förbereda det över sommaren.

– Man kan inte gå ut och säga att "vi vill avveckla Bromma" och sedan göra en utredning. Det är helt fel tågordning. Först måste man göra en utredning, säger Gellermann.

– Och man måste vänta tills flyget har återhämtat sig, så att man kan göra tillförlitliga prognoser och vet hur det ser ut framöver, säger hon.

Anders Åkesson (C) säger sig vara övertygad om det blir en mycket stark reaktion från trafikutskottet nästa vecka och att en majoritet står bakom tillkännagivandet när det ska beslutas.

Säkerställa

– Det här måste göras i rätt ordning, säger Anders Åkesson (C).

– Först måste man säkerställa funktionaliteten i svenskt inrikesflyg och utrikesflyg, tillägger han.

Det är galet att först bestämma att en flygplats, i det här fallet Bromma, ska bort utan att veta vad det innebär för helheten.

Också Sverigedemokraterna är emot regeringens planer.

– Vi skulle vilja ha kvar Bromma flygplats, det är vårt förstahandsalternativ, säger gruppledaren Henrik Vinge till TT.

– Sedan får vi titta närmare på hur det utvecklar sig och ta hänsyn till kommersiella faktorer, men vi tror att Bromma har potential att återhämta sig efter pandemin.

Lars Larsson/TT