DET SVENSKA LANTBRUKET

Djurbönder får miljardstöd

Kosläpp på Berte Gård utanför Falkenberg våren 2021. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen lägger fram ett nytt bondepaket på drygt två miljarder kronor.

Det innehåller återbetalning av dieselskatt från årsskiftet, 1,6 miljarder till djurbönder och stöd till yrkesfisket.

Förslagen läggs fram på en pressträff med finansminister Mikael Damberg (S) och Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

– Det är både lämpligt och möjligt att utöka stödåtgärderna till jordbruket, säger Mikael Damberg.

Han och Martin Ådahl presenterar förslag som uppgår till drygt två miljarder kronor.

– Svensk livsmedelsproduktion kommer att falla om vi inte gör något, säger Ådahl och redovisar förslag om både stöd till djurbönder , till yrkesfiske och återbetalning av dieselskatt retroaktivt, från årsskiftet.

Enligt Ådahl handlar återbetalningen av dieselskatten retroaktivt om cirka 400 miljoner kronor.

Paketet är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet. Men riksdagen har under våren pressat på, bland annat genom förslag från Centerpartiet och Moderaterna, för ytterligare stödpaket utöver den miljard som lades fram i februari.

Den paketmiljarden lades fram före Rysslands invasion av Ukraina och sedan dess har priserna på insatsvaror som diesel, konstgödsel och utsäde ökat ytterligare.

Paket diskuterats

I mitten av mars gick Centerpartiet ut med krav på 2,1 miljarder i stöd, inriktat på stöd till bönder som driver bruk med kor, grisar, får, lamm eller fågel. Sedan dess har C och Moderaterna jämkat samman och drivit förslag i finansutskottet i riksdagen för stöd i olika former på 4,6 miljarder kronor som också omfattar förslag för växt- och trädgårdsodlare.

Nu kommer regeringen, och Centerpartiet, med en form av svar.

Bland förslagen i initiativet från M och C fanns även en återbetalning av skatten på diesel redan från årsskiftet.

Det blir nu verklighet, enligt förslaget.

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) framhöll då att det fanns delar i paketet som M och C driver som eventuellt kan stå i strid med EU:s statsstödsregler och behöva klartecken från EU-kommissionen.

För uppemot 1,5 miljarder av de 4,6 miljarderna har det sagts att det behövs att regeringen ansöker om ett så kallat gruppundantag från statsstödsreglerna.

Lars Larsson/TT